Donosimo recept za savršenu ljetnu poslasticu - čokoladni chip cookie sa sladoledom
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETLjeto nam uz energičnost i vedre dane koje prenosi i na raspoloženje budi i apetit te uživamo u novim i omiljenim pićima, okusima i gourmet poslasticama.
Tokom ljeta više nego inače naginjemo ka desertima koji su sačinjeni u kombinaciji sa sladoledom kako bi nas dodatno rashladili. Odlučili smo se zaputiti u jednu slatku avanturu i desert koji volimo tokom cijele godine iskombinovati s omiljenim dodatkom ljeta. Zbog svoje kombinacije hrskave i sočne teksture u kombinaciji sa komadićima čokolade, čokoladni chip cookie je među omiljenim desertima širom svijeta.
Čokoladni chip cookie, ovakav kakvim ga poznajemo i danas, nastao je 1938. godine u Massachusettsu, a od strane Ruth Wakefield koja je, praveći smjesu za kolačiće u svom restoranu, u iste dodala komadiće čokolade nadajući se da će tako stvoriti čokoladno tijesto. Pridružujemo se milionima koji su joj danas, dok uživaju, zahvalni na ovom malom eksperimentu.
Italijanski gelato i bijela čokolada
Sada, zamislite savršenu ljetnu poslasticu. Koja donosi hrskavost, sočnost, različite teksture i pritom osvježenje u vrelim danima. Upravo vam takav recept i donosimo! Zavirili smo u ponudu slastica u Crvena jabuka gastro marketu Marindvor i pronašli gelato koji će biti idealan dodatak ovom keksiću.
Sammontana Barattolino u našem receptu odlučili smo kombinovati uz lješnjak. No, pored toga kremasti i intenzivni okusi Sammontana Barattolino donose vam mogućnost da čokoladni chip cookie kombinujete s vašim omiljenim aromama kao što su: pistacija, čokoladni Affogato, višnja iz Coppa d'Oro i vanilija.
Čokoladni chip cookie donosi mnoštvo mogućnosti za kombinovanje pa tako istom sa zadovoljstvo dodajemo i čokoladni preljev. Ovaj put je to bijela čokolada Scyavuru koja vas također očekuje u Crvena jabuka gastro marketu.
Jeste li spremni za recept? Krenimo!
Čokoladni chip cookie sa sladoledom
Sastojci
- 110g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 150g smeđeg šećera
- 1 jaje
- Ekstrakt vanilije
- 160g višenamjenskog brašna
- Pola kašikice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 170g Callebaut čokoladnih kapljica
- Sammontana Barattolini sladoled
- Scyavuru preljev od bijele čokolade
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175°C. Sprejajte ili premažite maslacem okrugli kalup za pitu ili tavu od lijevanog željeza promjera 20 cm. Zatim, u velikoj posudi mikserom izmiksajte omekšali maslac i smeđi šećer dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije te nastavite miješati dok se dobro ne sjedine. U smjesu dodajte brašno, sodu bikarbonu i sol te miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Umiješajte 2/3 čokoladnih kapljice dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu, a ostatak ostaviti za poslije. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup ili tavu i pritisnite ga tako da se ravnomjerno rasporedi po dnu.
Utisnite ostatak kapljica i pecite u zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sredina još uvijek blago mekana.
Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi. Poslužite topao uz Sammontana Barattolino gelato.
* * *
Foto: Belma Halilović Hodo