4 nešto drugačija topla koktela koja će začiniti sva jesenska vikend druženja
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETNe postoji ništa ljepše od toplog napitka koji će vas ugrijati i opustiti nakon napornog dana. Svojevrstan je to hygge koji motivira da taj poseban trenutak podijelite s najmilijima i napravite dobrodošlicu jeseni uz omiljene arome i začine koji su sinonim za ovo romantično godišnje doba. U nastavku smo izdvojili tri recepta koji će vas potaknuti da cimet, citruse, čaj i đumbir učinite bazom nešto drugačijih, no itekako ukusnih toplih koktela.
#KOKTEL S JABUKAMA, RUMOM I ZAČINIMA
½ čajna žličica klinčića
2 zvjezdice anisa
3 štapića cimeta
6 šalice soka od jabuke
1 šalica ruma
Pomiješajte sve sastojke u loncu srednje veličine. Kuhajte na srednjoj vatri deset minuta. Prespite koktel u šalice i uživajte.
# KUHANO VINO
1 boca srednjeg kvalitetnog crnog vina
2 naranče
3 štapića cimeta
5 zvjezdica anisa
10 cijelih klinčića
3/4 šalice smeđeg šećera
Stavite sve sastojke osim naranče u posudu srednje veličine. Koristite oštar nož i narežite jednu naranču. Pazite da što više uklonite bijeli dio jer će on ostaviti gorak okus. Dodajte i naranču zajedno s narančinom korom. Kuhajte vino na niskoj temperaturi tridesetak temperatura. Procijedite ga i poslužite u prethodno zagrijanim čašama. Ukrasite narančinom korom.
# SPICY KOKTEL
1/2 šalice vode
1 žlica meda
1 mali štapić cimeta
1 naranča
30 – 60 ml bourbona, ovisno o ukusu
2 žličice soka od limuna
Naranču narežite na kriške i dodajte ih u vodu u koju ste dodali med i cimet. Kuhajte dvije minute i zatim ostavite sa strane najmanje 5 minuta da se hladi. Dodajte bourbon i limunov sok i uživajte!
#KOKTEL S ČAJEM I BOURBONOM
8 vrećica crnog čaja
4 šalice mlijeka
1/3 šalice meda
2 štapića od cimeta
Svježi đumbir
1 1/2 šalice bourbona
Prokuhajte šest šalica vode u velikom loncu. Vodu zatim sklonite sa štednjaka, dodajte vrećice čaja, poklopite i ostavite sa strane 15-30 minuta. Uklonite vrećice čaja i u vodu dodajte mlijeko i med. Lonac vratite na štednjak na srednje jaku vatru. Dodajte štapiće cimeta i malo đumbira te kuhajte dok smjesa ne postane kompaktna. Na kraju dodajte i bourbon. Uživajte!
Foto via mydomaine.com, pinterest.com