Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Ukusni kolač s hurmama i čokoladom za koji će se tražiti tanjur više - Bonjour...

Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator: Ukusni kolač s hurmama i čokoladom za koji će se tražiti tanjur više

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
27.4.2022.

Namirnice, posebno voće i povrće, koje konzumiramo se mijenjaju u zavisnosti od perioda godine, godišnjeg doba ili blagdana i praznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Rast potražnje za hurmama ili datuljama se posebno osjeti u ovom mjesecu. Iako ne tako popularno voće tokom ostatka godine, jednom kada naučite koji su benefiti ove voćke, trudit ćete se da je unosite redovno. Pored toga što obiluje željezom ona snižava krvni pritisak, reguliše kolesterol, ali i potiče zdravlje srca. 




Osim toga, odličan su dodatak jelima! 
Možete ih dodati u kolače, torte, biskvite, pudinge, salate, smutije, te ćete njima na zdrav način zadovoljiti svoju potrebu za slasticama. Zbog toga su upravo hurme zvijezda naše nove rubrike - Zdravo i slasno by Bonjour.ba i Mercator





A i ovaj put naš chef je @h_belma, čija vas je spretnost u kuhinji oduševila i u prošlomjesečnom receptu s palačinkama. Belma je na Mercatorovim policama, među više od 1300 proizvoda, pronašla prave sastojke za današnji kolač. S obzirom na to da se radi o zdravom kolaču, Belma je pazila da bira i takve namirnice. Odlučila se za proizvode Mercator robne marke Garden Good i BIO zone proizvode, kao i Finesse čokoladu sa 72% kakaa.  
 




Posebnu je pozornost posvetila tome da ovim receptom zadovolji vaše potrebe za slatkim, zdravim kolačem ali i laganom pripremom. Obradovat ćete se kada čujete da ovaj kolač nije potrebno peći, a uz samo nekoliko jednostavnih koraka vaš kolač s hurmama će biti spreman za konzumiranje.

 

Kolač sa hurmama

Sastojci:

  • 1 šolja hurmi Garden Good
  • 1 šolja badema Garden Good
  • 1 šolja lješnjaka SW CHEF
  • Malo BIO zone cimeta (po želji) 
  • Kokosovo ulje BIO zone
  • Zobeno mlijeko BIO Zone
  • Čokolada 72% Finesse


 




Priprema:

Usitniti lješnjak i badem. Izblendati hurme pa dodati badem, lješnjak i cimet. Sve skupa izmiješati pa dodati otopljeno kokosovo ulje (3-4 kašike) i par kašika zobenog mlijeka. Izmiješati da dobijete finu kompaktnu smjesu. Po potrebi dodati još mlijeka.
Rasporediti smjesu u posudu obloženu papirom za pečenje. Otopiti čokoladu sa kašikom kokosovog ulja. Preliti preko kolača i ohladiti. Po želji dodatno posuti lješnjakom i bademom.
Izrezati na željenu veličinu. Dobar tek!

 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci