Započnite vikend uz 3 recepta za zdrave palačinke za cijelu obitelj

GOURMET
28.3.2020.

Kako bolje označiti dolazak vikenda, ako ne pripremom ukusnih, ali ovog puta i zdravih palačinki u kojima će uživati cijela obitelj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojili smo čak 3 zdrava i slatka recepta u kojima ćete moći uživati bez osjećaja grižnje savjesti, a koja su jednostavna i zabavna za pripremu. Slasne recepte otkrijte u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PALAČINKE S BANANAMA

SASTOJCI:

1 žlica mljevenog lana
3 žlice vode
½ šalice zgnječenih banana, otprilike 1 velika banana
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za prženje
1 žličica vanilije
¾ šalice + 2 žlice bademovog mlijeka, više ako je potrebno
1½ šalica brašna od cjelovitog zrna
½ šalice zobenog brašna
2 žličice praška za pecivo
½ čajne žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
¼ žličice morske soli
Javorov sirup, med, kriške banane - za posluživanje

PRIPREMA:

U velikoj zdjeli pomiješajte lan, vodu i bananu. Miješajte dok se dobro ne sjedine. Ostavite da smjesa odstoji 5 minuta da se zgusne.

Dodajte maslinovo ulje, vaniliju i bademovo mlijeko te umutite. Dodajte brašno i po vrhu ravnomjerno pospite prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, a tijesto ostane malo kvrgavo. Tijesto će biti gusto, ali ako je pregusto, umiješajte 1 žlicu bademovog mlijeka.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Tavu premažite s malo maslinovog ulja i pomoću ⅓ čaše za odmjeravanje izlijte tijesto na tavu. Stražnjom stranom šalice lagano širite tijesto još malo. Pecite palačinke dok se ne pojave mjehurići, otprilike 1½ minutu sa svake strane, smanjujući toplinu na nisku, kako bi se u sredini skuhale, a da ne zagori vanjski dio.

Po želji poslužite s javorovim sirupom, narezanim bananama ili medom.

MEKANE VEGANSKE PALAČINKE

SASTOJCI:

1 šalica višenamjenskog brašna
1 žlica šećera
1 žlica praška za pecivo
malo soli
1 šačica bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog nemasnog mlijeka)
2 žlice kokosovog ulja
Biljno ili kokosovo ulje za prženje
Javorov sirup, za posluživanje
Svježe voće, za posluživanje (neobavezno)

PRIPREMA:

U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte bademovo mlijeko i kokosovo ulje i miješajte dok ne postane glatko.

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Pomoću mjere 1/4 šalice, sipajte tijesto u tavu. Pržite 2 do 3 minute, pa okrenite kad vidite mjehuriće koji se formiraju oko rubova palačinki. Pržite još 2 do 3 minute na suprotnoj strani, dok ne poprime zlatnu boju.
(Ako pravite veliku smjesu, zagrijte pećnicu na 200 ° i pripremljene palačinke stavite na lim za pečenje u pećnici.)
Kad ste upotrijebili cijelo tijesto, poslužite s javorovim sirupom i preljevima po vašem izboru.

PALAČINKE S BOROVNICAMA

SASTOJCI:

1 šalica (130g) prosenog brašna
½ šalice (50 g) zobi
½ šalice (125ml) bademovog ili ovsenog mlijeka (bez glutena)
¾ šalice (150ml) gazirane vode
1 šalica borovnica
2 žlice kokosovog ulja
2 banane
2 žličice praška za pecivo
½ žličice cimeta
½ žličice vanilije
prstohvat soli

PRIPREMA:

Započnite miješanjem zobi u brašno koristeći vaš procesor za hranu.
Dodajte proseno brašno, prašak za pecivo, vaniliju, cimet i sol.
Pomiješajte bananu s bademovim ili zobenim mlijekom i kokosovim uljem pomoću miksera ili procesora za hranu.
Kombinirajte tekuće sastojke sa suhim sastojcima. Pažljivo dodajte borovnice u tijesto i miješajte dok se ne sjedine.

Stavite tavu na štednjak i zagrijte ju oko minutu ili dvije dok ne bude dovoljno vruća. Premažite ju žličicom kokosovog ulja. Pričekajte da se kokosovo ulje rastopi, a zatim dodajte četvrtinu šalice tijesta (oko dvije žlice) na sredinu tave. Žlicom oblikujte okruglu palačinku i pričekajte da se na gornjoj strani palačinke formiraju mali mjehurići, prije nego što je prevrnete.

Pustite da se druga strana peče još jednu ili dvije minute, a zatim izvadite palačinku i prijeđite na sljedeću. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite cijelo tijesto. Ovisno o kvaliteti vaše posude, vjerojatno nećete trebati koristiti novu žličicu kokosovog ulja za svaku palačinku.

GOURMET , 28.3.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Dijana Ćavar

Foto by:

loveandlemons.com, heavenlynnhealthy.com, delish.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno