Začinsko bilje je praktičan ukras svakog balkona

GASTRO
5.6.2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aromatično bilje je danas neizostavan dio moderne kuhinje, a samo jedan listić kadulje, mente ili bosiljka u nama budi omiljene gastro uspomene. Upravo zbog snažne arome koju ima, svježe začinsko bilje je praktičan gost svakog doma, bilo da je smješteno na prozorskoj dasci, u blagovaonici ili na balkonu. Iako iste možemo i kupiti, znatno snažniji i ljepši pečat jelu daje svježa varijanta. Dodatan razlog za sadnju je i činjenica da je jako jednostavno za uzgoj doma. Spremni za mali vodič kroz kućno vrtlarenje? Ova mirisna rapsodija će vam uz samo malo truda vratiti višestruko.

KAKO ODABRATI IDEALNU LONČANICU?
Birajte lončanice koje imaju rupice kako višak vode ne bi uništio biljku. Kao i svako drugo bilje, važno je da ima drenažu te da je zaštićeno od izravnog sunca, kiše i vjetra. Za drenažu poslužit će vam sitni kamenčići, pijesak ili šljunak. Oni će pomaći da zemlja u lončanici ostane dovoljno vlažna, a opet ne previše mokra. Drenaža se postavlja na samo dno posude, ispod posađene zemlje, u sloju od nekoliko centimetara. Samu veličinu lončarice mijenjajte u skladu s rastom biljke, a osobnost im dajte uz zanimljive ukrasne teglice.KUPOVINA SADNICE ILI SJEMENA?
Ružmarin, origano, majčina dušica, vlasac i menta su višegodišnje biljke te se preporučuje da se oni kupuju u vidu mladih biljaka u vrtnom centru, dok se za npr. za bosiljak ili korijander preporučuje kupnja sjemena.BILJKE ZALIVAJTE UJUTRO I OKRENITE IH PREMA SUNCU
Većina začinskog bilja tijekom rasta ne voli sjenu ili preveliku vlagu. Zato je važno ujutro, prije velikog izlaganja suncu, zaliti ih. Prilikom trganja ili rezanja listova, pazite da ne oštetite preostale grančice, a upravo trganje, biljkama poput bosiljka, origana ili metvice pomaže da puno brže i bujnije rastu.

GASTRO , 5.6.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

pinterest.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno