„Nosioci čitavog projekta smo Ivan i ja. Njegov fotoaparat i moja odjeća.“

INTERVJU
15.9.2011.
Kreativci Ivan Hrkaš & Marijana Kramarić   Album fotografija Still life... je rezultat suradnje dizajnerice Marijane Kramarić koja stoji iza branda Citoyenne K. i sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša, docenta na Likovnoj Akademiji i autora projekta KOIKONE.Still Life... je nastavak njihovog zajedničkog projekta koji je započeo 2005. godine kada su se Marijana i Ivan upoznali. Marijana i Ivan kažu kako se ovaj projekt ne tiče samo njihovog profesionalnog rada, već je on prerastao i u priču o njihovom prijateljstvu, o razvoju dvoje umjetnika, njihovom sazrijevanju i svim promjenama koje se događaju u njihovom radu.O projektu Still Life... smo razgovarali detaljnije s Marijanom koja nam je otkrila što stoji iza ovih fantastičnih fotografija.


Marijana, zašto naziv Still life... i što predstavlja taj koncept?

Kompozicija i atmosfera fotografija su maniri mrtve prirode, pa odatle i naziv albuma Still Life... . Obično se dogodi da snimimo dva albuma godišnje što nekako prati moje mini kolekcije koje se tim tempom i razvijaju. Nosioci čitavog projekta smo Ivan i ja, to jeste, njegov fotoaparat i moja odjeća. Nemamo suradnika i uvijek radimo u vrlo intimnoj atmosferi koju nam nudi određeni prostor. Taj minimalizam ili Two man band je otišao tako daleko da nemam ni modela koji pozira u odjeći, nego sam ja preuzela tu ulogu.

Ti kao dizajner i model.  Zašto si se odlučila preuzeti obe uloge?

Taj moment dizajnera kao modela je naravno u početku bio rezultat nužnosti i nemogućnosti da angažiram profesionalnu manekenku ili model koja bi predstavila moj rad i kolekcije, ali s vremenom je i to postalo dio koncepta. Pa tako sada ja kao autorica odjeće želim prikazati kako se ta odjeća ponaša na jednoj stvarnoj ženi koja sazrijeva i stari. I nekako time želim ukazati na filozofiju koju Citoyenne K. zastupa, a to je bezvremenska moda koja je namijenjena stvarnim ženama.

10

Koja je kolekcija predstavljena na Still life... fotografijama?

Kao i prethodne „kolekcije”, obično sve sto radim više vidim kao work in progress, otvorenu formu. Iz tog razloga mi je teško govoriti o kolekciji u klasičnom smislu, jer bi mi mnogi mogli zamjeriti zato što se moje tzv. kolekcije ne razvijaju u nekoj naglašenijoj suprotnosti i promjeni, već su razvoj koncepta koji se temelji na uporabnoj vrijednosti odjevnog predmeta (multifunkcionalnosti), te naglasku na formi koja voli žensko tijelo i suptilno ističe njegovu ljepotu. Tu se često radi o nekim bazičnim predmetima iz svakodnevne garderobe, koji mi pružaju neizmjernu inspiraciju da ih učinim zanimljivijim i inovativnijim koliko više je moguće. Odjeća koju ja stvaram je tu da propituje mogućnosti preobrazbe i mijenjanja identiteta unutar socijalno uvjetovanih uloga. Ona nudi mogućnost promjene ovisno o raspoloženju, ali i imaginaciji osobe koja ju nosi. Kao i u mom prethodnom radu i ovdje se držim osnovnih prirodnih materijala, a to su vuna, koža i svila.

Reci nam na koji način čitatelji mogu doći do odjeće predstavljene na Still Life... fotografijama?

Odjevni predmeti koji su prikazani na fotografijama su unikati koji će biti osnova za razvoj nekih sličnih odjevnih predmeta, ali nikada istih. :) Oni su dio kolekcije od dvadesetak komada koja se prodaje u Amsterdamskom butiku Young Designer United.
Od ovog ljeta Citoyenne K. je našao i svoj stalni dom u galeriji Evergreen u Sarajevu gdje smo pokrenuli i mali koncept pop-up shop čime želimo otvoriti prostor umjetnicima koji nemaju prodajno mjesto i omogućiti im da se predstave sarajevskoj publici. U Evergreenu možete naći i nekoliko zanimljivih nizozemskih dizajnera (Monique Brockhus, Dick van der Vlies, Henk Koers), torbe sarajevske umjetnice Pleme Arnautalic, Mireldy shoes (ručno oslikane cipele grafičkih umjetnika Imelde Ramović i Mirela Hadzijusufović), broševe zagrebačkog kolektiva Osh Brosh, već svima omiljene torbe Emilije Beljan koju znamo i pod imenom Mica torbica, a od zime vam donosimo i neka nova imena s regionalne scene.

{youtube}TXOdGp14M68{/youtube}

PreviousNext


Razgovarala:  Ana Perić
Foto: Ivan Hrkaš
Video: Mak Kapetanović, Igor Lesić i Marijana Kramarić

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: