TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 31.7.2024.

Postoji li bolji način da se suočite s visokim ljetnim temperaturama od ukusnog i osvježavajućeg sladoleda?

 

Vjerujemo da ne. Zato, bilo da ste u potrazi za klasičnim užicima ili eksperimentalnim novitetima, naša Marija je istražila za svako nepce idealnu lokaciju. Pripremite svoje sunčane naočale, obujte udobne sandale i krenite u avanturu sladolednog istraživanja Sarajevom sa Bonjour.ba.

 

Gdje u Sarajevu pojesti sladoled?

Kada vrući ljetni dani pozovu na osvježenje, Sarajevo postaje skriveni raj za ljubitelje sladoleda. Baš poput pravih insajdera zaputili smo se u istraživanje grada, osluškivali priče lokalaca i za vas predstavili nekoliko lokacija ako ste u potrazi za savršenim sladoledom koji će vam pružiti osjećaj ljetne radosti.

Krenut ćemo od kultnog sladoleda u Sarajevu: slastičarna Egipat. Rekli bismo prva stanica za svakog ljubitelja sladoleda je uprava ova slastičarna koja ima višegodišnju tradiciju pripreme. Tačnije, od 1949. godine, pripremaju sladoled koji razveseli nepce.

 



Možete poput lokalaca odlučiti se za njihov najprodavaniji okus egipatsku vaniliju sa specifičnom smeđom bojom ili ćete, kao mi, odlučiti se za korak naprijed pa smjelo se prepustiti probavanju novih okusa. Šta je to Marija izabrala pogledajte u video klipu ispod.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)

 
 

Sljedeća stanica za sladoljupce je Pekara Mrvica i nemojte da vas zavara natpis "pekara" jer ovdje se uistinu krije jedan od najboljih sladoleda u Sarajevu. Za dašak ili bolje rečeno, okus Italije sa miksom američkog deserta u srcu Sarajeva birali smo okuse brownie i pistacija. Mamma Mia! Ovo je nešto zbog čega vrijedi zastati nekoliko sekundi ili barem minutu. 

 



S posebnim akcentom na kvaliteti i svježini sastojaka, svaki sladoled ovdje je mali umjetnički rad, savršen za uživanje uz šetnju gradom. Treba li vam savršen izgovor da ih posjećujete svake sedmice?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)



Marijina sljedeća stanica je Marshall's Gelato ili jedan mali sladoledni raj u Sarajevu. Visokokvalitetni sladoledi, napravljeni od prirodnih i lokalnih proizvoda koji se svakodnevno pripremaju kako bi očarali naše nepce? Yes, please! Na ovoj listi su se našli i zbog činjenice da nude i veganske okuse, ali i zbog činjenice da imaju okuse koji nadilaze klasiku.

 


 

Pomenut ćemo samo da gelato sadrži više mlijeka i manje vrhnja od sladoleda zbog čega ima mekšu teksturu, a također vam omogućava da bolje cijenite njegove okuse jer je manje hladan. Maracuja sa sjemenkama, avokado - limeta, hurme i orasi, mrkva - limeta, hercegovačka breskva... lista da isprobate nešto potpuno novo mijenja se stalno. Među omiljenim okusima je sicilijanska pistacija, a šta je to Marija za vas testirala pogledajte u video klipu ispod.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)


 

Jeste li već odlučili koji će biti sljedeći sladoled koji ćete jesti? Zaista teška odluka nakon otkrivanja ova 3 mjesta, ali i ne mora biti. Zaputite se već danas u vašu insajdersku gourmet priču i posjetite svaku od ovih lokacija

* * *
Foto: Marija Perić

FOTO: Marija Perić


Bonjour

Najbolje od rumenila: Kako da ga nanesete prema obliku lica?

TEKST: Nevena Divcic | FOTO: @haileybieber

Najbolje od rumenila: Kako da ga nanesete prema obliku lica? Najbolje od rumenila: Kako da ga nanesete prema obliku lica?

Volite li rumenilo? Znate li ga nanijeti tako da dobijete sve njegove benefite?

Pravilna tehnika nanošenja, prilagođena obliku lica, može istaknuti prirodne konture i poboljšati proporcije, stvarajući uravnotežen i sofisticiran dojam. Ako imate okruglo lice, savršen izbor je tehnika dijagonalnog blendanja. 

U ovoj metodi, rumenilo se nanosi ispod najistaknutijeg dijela obraza, a zatim se nježno razmaže prema tjemenu. Time se vizualno produžuje lice, a prirodni efekt “podignutih” obraza smanjuje dojam okruglosti.
 

 
S druge strane, kod srcolikog ili četvrtastog lica, cilj je omekšati izražene kutove i postići uravnotežen izgled. Idealna je metoda središnjeg naglašavanja, gdje se rumenilo ravnomjerno nanosi na sredinu obraza, a zatim se pažljivo razmaže prema van. 
 



Ovalno lice se često smatra idealnim oblikom, preporučuje se tehnika prirodnog sjaja. Kod ovog pristupa, rumenilo se nanosi na najizraženiji dio obraza, a zatim se lagano blendira prema liniji kose. Ovaj postupak postiže zdrav i suptilan izgled te naglašava prirodnu ljepotu i simetriju, bez prekomjernog naglašavanja boje.
 

FOTO: @haileybieber


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!