Saznali smo sve detalje o baletnoj predstavi na ledu 'Snježana i 7 patuljaka' koja se naredni vikend održava u Sarajevu

EVENT
5.12.2018.
 Blagdanski period redovito nam dodatno uljepšavaju i brojna kulturna događanja, a posebno mjesto u kalendarima mnogih od nas zauzimaju predstave i baleti. Upravo zbog toga je mnoge razveselila vijest da će se od 14.-16.12. u Sarajevu, u Skenderiji prikazati omiljena priča za cijelu obitelj - o čarobnom ogledalu, lijepoj djevojci, zloj maćehi, princu i začaranoj crvenoj jabuci. Svjetski proslavljena trupa RUSSIAN ICE STAR će uz mnoštvo virtualnog plesa, raskošnih kostima, vrhunske koreografije i akrobatike na ledu ispričati bajku o Snježani i sedam patuljaka.

S članovima RUSSIAN ICE STARS smo razgovarali o pripremama za predstavu te saznali koliko je zapravo vremena i truda potrebno za kreiranje jednog ovakvog plesnog spektakla na ledu.

Kada je osnovan RUSSIAN ICE STARS i tko su vaši članovi?
RUSSIAN ICE STAR je osnovan 1993. i sastoji se od natjecatelja svjetskih, europskih i Olimpijskih natjecanja. Kako biste uopće dobili ulogu, morate se natjecati na natjecanjima na nacionalnoj razini.

snjezana sedampatuljaka 2

Tko potpisuje koreografiju predstave?
Koreografiju predstave Snjeguljica potpisuje koreograf cavalier Giuseppe Arena, koji je i poznat u svijetu klizača po velikom broju osvojenih zlatnih medalja s klizačima s kojima je radio. Nedavno je koreografiju osvježila Liudrmilla Butskova iz baleta Bolshoi.

Koliko je vremena potrebno za uvježbavanje koreografije?
Od početnog koncepta do same predstave proces traje od 10-12 mjeseci. To uključuje duži period proba, obično u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se stvara show i koreografija. Ovaj period traje oko 8-10 tjedana, osam stati dnevno, 6 dana u tjednu. Ovisno o promjenama unutar izvođača i doradama koreografije, uvježbani smo minimalno deset dana prije nove turneje. Kraće probe tradicionalno se održavaju u Moskvi.

Gdje je i kada održana prva RUSSIAN ICE STARS predstava i kakve su bile reakcije publike?
Bili smo prvi svjetski show na ledu koji je dizajniran kako bi pristajao okvirima kazališne pozornice. Razvili smo koncept 1990.godine, ali su nam trebale tri godine kako bismo razvili tehnologije za uspješno premještanje klizališta u 24-satnom periodu. Naš prvi show bila je 'Uspavana ljepotica' koja je održana u kazalištu Empire, Sunderland, u siječnju 1993.godine. Koreografkinja je bila slavna trenerica, Tatiana Tarasova i publika i kritičari su nam dali podjednake komplimente. I više se nismo osvrtali. Sada, u našoj 25.-oj godini postajanja plesali smo na svim kontinentima osim Antarktike. Posjetili smo oko 35 različitih zemalja.

snjezana sedampatuljaka 3

 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?
Ni dva dana nam nisu ista. Jedan dan gradimo klizalište u amfiteatru starom dvije tisuće godina na 42 °C, a sljedeći hodimo stopama velikana kao što su Torvill i Dean i nastupamo u Sarajevu.

Što predstavu Snježana i 7 patuljaka čini posebnom?
Ljubav!!! Ovo je tako jedna lijepa priča o prijateljstvu, ljubavi i romantici. Mi dodajemo i našu ljubav, ljubav prema izvođenju i ljubav prema zabavljanju svih obitelji koje susrećemo na našim putovanjima.

A kakva atmosfera vlada u backstageu prije samog izvođenja predstave?
Jednostavno električna!
Kada završimo s probom i znamo da smo spremni, sva nervoza odlazi kroz prozor i vrijeme je za show!
To je jedan od najvećih osjećaja koje možete zamisliti. Taj djelić sekunde kada glazba krene i onda, čini se kao da u treptaju oka svira posljednja pjesma, zatim čujete gromoglasni pljesak i vaše srce se ispunjava osjećajem ponosa za sve izvođače i cijeli tim koji je zajedno toliko radio kako bi sve to i ostvario.

snjezana sedampatuljaka 5


 

Foto: dailypost.co.uk., PR

 

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: