2 raw slastice kao idealni vikend deserti za obiteljska druženja

GOURMET
15.2.2020.

Uživanje u druženju sa svojom obitelji preko vikenda postaje još bolje kada u cijelu priču uključimo pripremanje sirovih slastica koje ne zahtijevaju pečenje, ne sadrže šećer niti gluten te ih možete jesti bez osjećaja grižnje savjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored toga, raw slastice uvijek izgledaju kao malena neodoljiva umjetnička djela kojima će se i vaši ukućani brzo razveseliti, a u čijem ćete pripremanju i vi posebno uživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim izgledom, raw slastice će već nakon prvog zalogaja osvojiti svojim osvježavajućim i punim okusom. Ovaj desert idealan je i za sve vas koji se trudite održati zdravu prehranu, obzirom da su raw slastice idealna zdrava zamjena za slatkiše s puno šećera i maslaca koje inače volimo jesti. No, sjajne vijesti stižu i od strane čokoljubaca koji će se složiti da su raw deserti jednako dobra zamjena za superčokoladne kolače i torte koji vam padaju na pamet kada imate želju jesti nešto slatko.

Dokaz da priprema raw slastica ne mora biti teška jesu i ova dva recepta koja vam pomažu uz odabrane sastojke napraviti raw cheesecake sa borovnicama te superukusne raw čokoladne pločice. Uživajte!

RAW CHEESECAKE SA BOROVNICAMA

SASTOJCI:

Kora:

1 1/2 šalice oraha ili badema
1 1/2 žličica cimeta
maleni prstohvat soli
6-8 svježih datulja, bez koštica

Smjesa:

2 šalice / 225 g indijskih oraščića (natopljenih preko noći)
1 veliki limun, sok
3/4 šalice borovnica (svježe ili zaleđene)
1/2 šalice kokosovog mlijeka
2/3 šalice kokosovog ulja, rastopljenog
3-5 žlica organskog meda (ili javorovog sirupa)
2 žlice acai praha – po želji
1 žličica praha vanilije

Dekoracija:

Bademi
Jestivo cvijeće

PRIPREMA:

Stavite indijske oraščiće u veliku zdjelu, prelijte vodom i potopite preko noći ili najmanje 4 sata prije nego počnete s pripremom cheesecakea.
Cijeli proces započnite s pripravljanjem smjese za koru. U blender ili procesor za hranu dodajte orahe, cimet i sol dok se fino ne usitne. Izrežite datulje na manje komade i malo po malo ih dodajte u blender. Usitnite sastojke u blenderu dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Dno lima za kolače obložite papirom za pečenje i pritisnite tijesto na dno lima za tortu. Nakon što ste ispunili lim smjesom za koru, lim stavite u zamrzivač.
Isperite blender. Ocijedite i isperite indijske indijske oraščiće i dodajte ih u blender. Dodajte sve ostale sastojke i miješajte nekoliko minuta, dok ne postane vrlo kremasto i glatko. Kušajte i po potrebi dodajte još meda / limunovog soka / borovnica.
Izvadite lim za tortu sa smjesom za koru iz zamrzivača i prelijte koru nadjevom iz blendera. Vratite lim u zamrzivač 4 do 6 sati dok se smjesa ne stvrdne.
Kad se smjesa stvrdne, cheesecake izvadite iz zamrzivača i pažljivo uklonite stranice lima za tortu. Ukrasite svježim borovnicama i jestivim cvjetovima i ostavite da se odmrzavaju 15-20 minuta prije posluživanja.
Cheesecake će biti ukusan ukoliko ga nekoliko dana čuvate u hladnjaku, no ako ga želite sačuvati na duže vrijeme, spremite ga u zamrzivač.

RAW ČOKOLADNE PLOČICE

SASTOJCI:

1 šalica datulja natopljenih u filtriranoj vodi na 1 sat
4 žlice kakaa u prahu
2 zrele banane
1 & 1/2 šalica nezaslađenih badema 
½ šalice indijskih oraščića
½ šalice lješnjaka
1 žlica kokosovog ulja
2 žlice meda

PRIPREMA:

Stavite datulje, 2 žlice raw kakaa u prahu, indijske oraščiće i lješnjake u procesor za hranu i usitnjavajte dok se smjesa ne usitni.
Rasporedite smjesu u maloj posudi za pečenje, pritisnite ju prstima ili žlicom prema dolje.
Stavite bademe u procesor za hranu i usitnjavajte dok ne dobijete kremasti maslac (trebalo bi otprilike 10-12 minuta; pauzirati svaku minutu da se stroj ne pregrije; tekstura će ići od grubo nasjeckanog, do drobljivog, fino mljevenog sve dok na kraju ne postane maslac).
Dodajte banane, med, kokosovo ulje i 2 žlice raw kakaa u prahu da dobijete glatku kremu.
Na vrh smjese u posudi za pečenje izlijte kremu od banane i ravnomjerno ju rasporedite.
Pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na 30 minuta.
Izvadite iz hladnjaka, isjecite raw slastice na kvadrate, pospite sirovim kakaom u prahu i poslužite.

GOURMET , 15.2.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Marija Perić

Foto by:

pinterest.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno