Moda kroz povijest: Kupaći kostimi

STILSKI SAVJETI
24.6.2011.
Kako se razvijao neizostavni ljetni komad?   Kupaći kostimi su postali dio ljetne garderobe, te iz sezone u sezone dolaze u različitim oblicima, bojama i krojevima. Ovisno o ukusu i liniji, svaka od nas bira najbolji model kupaćeg kostima te uživa noseći ga na plažama. No, jeste se ikada zapitali kako bi bilo da baš poput žena iz osamnaestog stoljeća morate nositi duge haljine na plaži ili tajice u kombinaciji s kratkim haljinama?

Naime, još u doba staroga Rima žene su nosile kupaće kostime koji su pokrivale ramena i sezala sve do koljena i bili su glavna odjevna kombinacija za bavljenje različitim sportovima. Zanimljiva je činjenica kako dugo vremena nije bilo nikakvih pravila kada je u pitanju odjeća za plivanje, a onda je početkom 17. stoljeća u Engleskoj došlo do preokreta.

Žene su počele nositi žute haljine čiji je materijal bio dosta krut i nipošto se nisu smjele vidjeti siluete žena. Osim toga, 1776. u Engleskoj je donesen službeni drees code za žene, koje se ni u koje doba dana ni noći nisu smjele kupati bez Shifta na njihovim tijelima. Shift je bio naziv za kupaće kostime tog doba, koji su zapravo prekrivali cijelo ženino tijelo, a bile su dužne nositi i kape na glavi.

Danas je sačuvan i izvještaj ekspedicije Humphrey Clinker, koji najbolje svjedoče da su žene zbog kulturnih i tradicijskih načela morale sakrivati svoje tijelo tokom kupanja unatoč visokim temperaturama, a to zasigurno nije bilo nimalo ugodno.
Žene nose jakne i podsuknje od smeđega lana s kapama u kojima su držale svoje maramice za brisanje znoja sa lica, ali iskreno, ne znam je li to zbog pare koja ih okružuje, prirode haljine ili zbog svega navedenoga, ali one izgledaju tako isprano i užasno da sam ja uvijek od njih okretao glavu.

kupaci_1858

Kupaći kostim iz 1858. godine

Sjedninjene Američe Države su od 1880. godine počeli organizirati natjecanja ljepote na kojima su žene bile odjevene u kupaće kostime, a ovakvi izbori su stekli planetarnu popularnost zahvaljujući izboru „Miss Amerike.“

U 20. stoljeću situacija se polako popravljala i žene su nosile ili haljine koje su prekrivala remena i sezala sve do koljena ili haljine u kombinaciji s tajicama.

kupaci_1900

Kupaći kostimi iz 1900. godine


kupaci_1915

Kupaći kostimi iz 1915. godine

Annette Kellerm, tada poznata sinkronizirana plesačica iz Australije posjetila je SAD i cijeli svijet šokirala svojim kupaćim kostimom koji nije imao ovratnik, a otkrivao joj je ruke i noge. Svojom pojavom Anette je omogućila razvoj kupaćih kostima kakve poznajemo danas, a sve češće su kupaći kostimi bili popraćeni prugama i točkicama kao modnim detaljima.

kupaci_1920

kupaci_1920_2

Kupaći kostimi iz 1920. godine

Prvi bikini (dvodijelni kupaći kostim) pojavio se tek nakon Drugog svjetskog rata i omogućio je ženskoj populaciji da se napokon oslobodi dugih suknji. Ime je dobio po atolima naziva Bikini, a s pojavom bikinija sve se više pridavala važnost i estetici kupaćih kostima.

Tijekom 30-ih kupanje i sinkronizirano plivanje postali su povlastica najbogatijih, a kupaći kostimi su postajali sve kraći i udobniji za bavljenje vodenim sportovima. Također dolazi do pojave prvih kataloga s kupaćim kostimima, a gledajući fotografije, ponovno smo se uvjerili u činjenicu da se modni trendovi nakon nekoliko godina ponovno vraćaju. Žene su također počele sve više otkrivati i leđa, a nerijetko su nosili i tanko remenje u području struka.

kupaci_1930_2

Kupaći kostimi iz 1930.godine

kupaci_1940

Kupaći kostimi iz 1940. godine

Tijekom 50-ih, kupaći kostimi su dobili pravi modni prizvuk i žene su nosile jednodijelne kupaće kostime u žarkim bojama, s prugama, šarenim uzorcima, a nerijetko su nosile i šaljive kape koje su im štitile kosu od utjecaja sunčevih zraka.

kupaci_1950_2

kupaci_1950_4

kupaci_1950_3

kupaci_1950_1

Također, dolazi do pojave monokinija, koji je djelo modnog dizajnera Rudija Gernreicha. Budući da monikini nije stekao veliku popularnosti, tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, žene su bile lude za dvodijelnim kupaćim kostimima.

kupaci_1970_1

kupaci_1970

Do danas, stvari se nisu pretjerano promjenile, barem kada je u pitanju sam izgled kupaćih kostima. Žene su postale slobodne prilikom odabira idealnog kupaćeg kostima, a sve je veći broj brandova koji se bave dizajniranjem ovog neizostavnog ljetnog komada. Osim toga, kupaći kostimi se nerijetko nađu i na repertoaru u editorijalima poznatih modnih magazina. Zato budite slobodne i nađite kupaći kostim, ne koji je u trendu, ne koji nosi zadnja IT cura - nego onaj u kojem se osjećate ništa manje nego fantastično.

kupaci_danas

D.P.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: