#pinkoctober: Jednostavan vodič kako doma napraviti samopregled grudi

ZDRAVLJE I NJEGA
23.10.2020.

Ostalo je još sedam dana do kraja mjeseca koji podiže svijest o raku dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema koja se iz tjedna u tjedan vraća kao imperativ, upravo je važnost svakodnevnog samopregleda grudi. To je prvi i jedan od najvažnijih koraka koji može imati iznimnu bitnu ulogu u dijagnosticiranju raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: freepik.com

Oduzet će vam svega desetak minuta, a opet donijeti toliko benefita uz koje ćete mirniji prionuti na sve obveze koje vas čekaju kroz dan.
Samopregled bi se trebao početi raditi već u doba puberteta, u prvom dijelu ciklusa, dakle oko 5-7 dana nakon menstruacije.
Naravno, uz samopregled, važno je da svaka žena i dalje redovito ide na kontrole i mamografske preglede.

Ako ste u nedoumici kako napraviti samopregled doma, pronašli smo jednostavan vodič koji ćete lako pratiti i primijeniti u vašoj svakodnevici.

  • Skinite se do pasa i podignite ruke visoko iznad glave.
  • Okrenite se na jednu pa na drugu stranu i dobro se pogledajte u ogledalo. Obratite pažnju na bilo kakvu promjenu, izgled kože i bradavica. Nagnite se prema naprijed i pogledajte oblik grudi.
  • Za drugi dio pregleda stavite ruke iznad glave, a vrhovima prstiju druge ruke lagano pomičite dojku u svim smjerovima. Svaki dio treba precizno i temeljito opipati. Jedan smjer nije dovoljan. Prilikom opipavanja, najbolje je koristiti tri ili četiri prsta kako biste prelazili preko tkiva, a ne ga razdvajali te potom i napipali nešto što vam se čini kao kvržica, a možda je samo tkivo dojke.
  • Laganim pritiskom bradavica provjerite eventualni iscjedak iz dojke.
  • Zatim slijedi palpacija limfnih čvorova pod pazuhom – rukom provjerite postoji li kakva kvržica ili izbočina ispod pazuha.

Ako primijenite bilo kakvu promjenu, kontaktirajte svog doktora.

Take care. ❤️

ZDRAVLJE I NJEGA , 23.10.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

freepik.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno