People of Sarajevo - zanimljive priče sasvim (ne)običnih ljudi

INTERVJU
17.12.2014.
Još otkako je Brandon u ljeto 2011. započeo sa svojim foto pričama iz New Yorka i projektom Humans of New York, mnogi su ostali oduševljeni i iznenađeni životnim pričama prolaznika koje je fotografirao na ulicama ovog američkog grada. Ideja je zaživjela i u lijepoj našoj, u gradovima diljem BiH. Jedan od njih je i Sarajevo, a ova priča o ljudima datira od 15.11. prošle godine.

Imrana Kapetanović, incijatorica je projekta People of Sarajevo koji danas, u svojoj arhivi ima više od 200 iskrenih priča stanovnika i posjetitelja ovog grada. Nismo mogli odoljeti da je ne pitamo, koja je njena najdraža fotografija/ispovijest koja se našla na People of Sarajevostranici?
„Sve su mi drage, ali sam za jednu subjektivno vezana, a to je priča Skojevke Minke."

09

 Koja je najluđa stvar koju ste uradili kao tinejdžerka?

"1943. sam postala skojevka. Imala sam tada 16 godina. Kladila sam se sa drugaricama da ću najopasnijem iz Redarstva (sadašnja policija) staviti Titov letak u džep. Ne sjećam se kako se zvao, znam da je bio ustaša i da nije bio iz Sarajeva. I pravila sam se da čekam tramvaj. Tramvaj je došao, primakla sam mu se kod vrata i kada je ulazio, ubacila sam mu letak u džep i ostala vani. Bilo je to na tramvajskoj stanici gdje je Narodna banka."
Minka 

Minka je moja baba, mamina mama, pa mi odmah u startu ta fotografija i priča moraju biti izvan svake konkurencije, a i sama priča je definitivni hit. Ono što mi je rekla bukvalno prije dva dana, a nije u prethodnim pričanjima te priče, jeste da je ona baš odabrala tog čovjeka iz osvete. On je, sa još nekim redarstvenicima, nekoliko mjeseci prije toga upao u njihovu kuću u Sagrdžijama i imao je nalog da uhapsi njenog prvog rođaka. Dok se cijela drama hapšenja odvijala u kući, taj čovjek je sve vrijeme držao pritisnut pištolj na potiljak babine mame. I ona je tada već odlučila da mu se na neki način mora osvetiti, te je iskoristila prvu priliku, plus što se još i dodatno radilo o opkladi sa drugaricama Skojevkama.“ – otkrila je.

„Henri Cartier Bresson, Vivian Maier, Elliott Erwitt, Julia Margaret Cameron, Ansel Adams, Diane Arbus, Annie Lebovitz, Erwin Olaf... a od 'domaćih' Milomir Kovačević Strašni, Dženat Dreković, Amer Kapetanović, Duško Miljanić, Zijo Gafić, Damir Šagolj, Vladimir Tatarević.“ – samo su neki od fotografa čiji rad prati i cijeni.
Njezine fotografije, osim na People of Sarajevo, možete naći i na blog stranici Studia TNT (www.studiotnt.com), a u šestom mjesecu ove godine je imala i izložbu u Beogradu na festivalu Dani Sarajeva. Nas je oduševila njena kampanja koju je provela u suradnji s norveškom ambasadom povodomMeđunarodnog dana ljudskih prava, a sama Imrana nam otkriva da se veseli novim, sličnim projektima, budući da je uvijek spremna  na promoviranje lijepih i pozitivnih misli.
01

Kako ispunjavaš slobodno vrijeme?

Studiram komparativnu književnost i obično čitam. A dio sam projekta "Stariji brat, starija sestra". Uvijek sam željela pomagati ljudima."
Emina 
02

Šta vas čini sretnim kada ste zajedno?

Šetnja. Šetamo od Socijalnog prema Ilidži. Volimo sjediti i u Zemaljskom muzeju. Preskočimo zid i sjedimo na klupi. Pošto se bojimo čuvara, jedne prilike smo bježali i upali smo u žaru. Skroz smo se bili ožarili."
Almir i Sabrina03
Koje Vas uspomene vežu za staru ćirinu prugu?

Kao djeca bavili smo se svačim, a najviše nam je bilo interesantno kada smo počeli pecati ribu. Miljacka je bila puna više vrsta riba: pastrmke, sapače, plise. I onda pobjegnemo iz kuće rano, a roditelji nam i ne znaju da se mi zakačimo za voz. Morao je biti teretni. Išao je rano, ujutru u 5. I gledali smo da uskočimo ili na sredinu, ili na kraj voza,gdje nema željezničara. Kad nas vidi, gađa nas čumurom. Kod Dovlića voz mora usporiti i tu iskočimo i idemo na sastav dvije Miljacke, Paljanske i Mokranjske. Ali odozgo se vraćamo pješke nazad jer ne možemo uskočiti pošto iz tog smijera voz ne usporava, a mi nismo mogli tu brzinu postići... A narod je tako znao uskočiti u voz i izbacivati čumur, a familija im ide iza voza sa kantama i kupi. Nije se prije smjelo drvo posijeći, bile su velike kazne."
Ismet04

Rogove sam napravila sama od žice, novina, krpe, ima svega."
Arnela
05

Kada ste naučili voziti bicikl?

Davno. Bio je to bicikl sa pomoćnim točkovima. A poslije sam posuđivao bicikl ispred Famosa i vozao se do kraja radnog vremena."
Šta je najsmješnije što vam se desilo dok ste vozili bicikl?
"Zaustavila me policija na Ilidži kod bazena da duvam... nisam znao da nema promila kod bicikliste. Jedva sam prošao, a pio sok od šljive, pravi."
Goran06

Da li ti se danas nešto neobično dogodilo?

Došao mi jedan čovjek i kaže da mu pušta nešto guma. Uzmem gumu i nađem u njoj 14 eksera."
Haris08
Šta je to što vas troje imate zajedničko?

Volimo se."
Ibrahim, Sara i Sead 
19

Šta je to dizajn?

Dizajn je" <3
Aleksandra Nina 


11

Koja je tvoja novogodišnja odluka?

Da donosim bolje odluke."
Ozrenka
Foto: Zoom Photography, People of Sarajevo 

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: