"Naš nakit je za žene koje vole staviti 'komad nakita' na sebe"

INTERVJU
31.8.2011.
INTERVJU:Lidija i Leon Jelčić, dizajneri nakita   Priča koja slijedi zvuči kao kakva romantična bajka zašećerena šarenim perlama i blistavim kristalićima. Priča je to o dvojcu koji stoji iza imena Lota Art, donedavno poznatijih kao L&L. Lidija i Leon Jelčić mladi su bračni par koji se kreiranjem i izradom nakita počeo baviti sasvim slučajno. Iza njih ne stoje eminentne obrazovne ustanove, niti kakvi „uradi sam“ tečajevi. Za pokretanje vlastite linije nakita bila je dovoljna dobra volja, malo spretnosti i oko za detalje. Upravo to bilo je dovoljno da se njihov nakit u samo par godina preseli iz malog kutka jedne trgovine na piste Cro-A-Portera. Porazgovarali smo s jačom polovicom ovog dua i zamolili ga da nam otkrije njihovu tajnu.

Jeste li se oduvijek htjeli baviti izradom nakita? Otkud ideja za upravo taj posao?

Ideja je došla slučajno, nedugo nakon što smo prohodali. Naše obrazovanje nema nikakve veze sa onim čime se bavimo. Samouki smo i nismo završili nikakav tečaj. Obadvoje smo oduvijek htjeli vlastitim rukama izrađivati predmete, mada s nakitom nismo imali nikakvih dodirnih točaka. Imao sam trgovinu koja nije donosila dovoljno prihoda i koja nije imala nikakve veze sa nakitom. Lidija je predložila da bi se ponuda mogla obogatiti sa nakitom ručne izrade. Iako nije imala nikakvog prethodnog iskustva, predložila je da za probu izradi ponešto. Uskoro je i napravila nekoliko komada nakita, interesa je bilo pa je došla i prva narudžba. Budući da je Lidija tada bila u Zagrebu, narudžbu sam preuzeo na sebe, čisto da dokažem da i ja to mogu. Naravno, curi koja je naručila nakit nisam rekao da ja namjeravam uraditi narudžbu jer mi ne bi vjerovala. Ispalo je bolje od očekivanja tako da smo oboje nastavili sa izradom. Osim što je to postala naša profesija, to je ujedno i hobi kao i - možda zvuči pretenciozno - jedan vid umjetničkog izražavanja.

Kako je došlo do suradnje s Boudoirom?

Jedno vrijeme smo živjeli u Zagrebu.  Lidija je studirala, ja sam radio u skladištu, a nakit je bio dodatni izvor prihoda. Obilazili smo butike i nudili im svoj nakit. Uskoro je od jedne trgovine s nakitom stigla ponuda da izradimo dvadesetak broševa za novu kolekciju modnog dvojca Boudoir koja će biti predstavljena na modnom događaju  Cro-A-Porter. Tada nismo imali pojma niti za Boudoir niti za Cro-A-Porter, mislili smo da je to nešto bezveze. Poslije smo shvatili da bismo se time mogli baviti profesionalno i počeli smo ozbiljnije proučavati materijale i tehnike izrade.

... i tada su krenuli planovi za vlastitu trgovinu?

Da, svoj prvi dućan s nakitom otvaramo u Čapljini prije 6 godina, a nekoliko mjeseci poslije prelazimo u SPC Rondo u Mostaru. Tu smo živjeli i radili sve do početka ove godine kada smo morali zatvoriti zbog Lidijine bolesti. Sada je, hvala Bogu, sve u redu.

Vjerujemo da su mnogi primijetili da je trgovina i dalje zatvorena, kako naši čitatelji mogu doći do vas?

S obzirom da smo već ranije počeli ozbiljno prodavati nakit preko interneta, i pokazalo se perspektivno, odlučili smo se potpuno usredotočiti na taj oblik prodaje. Prodajemo preko facebooka gdje kupuju uglavnom domaći kupci i uglavnom  radimo po narudžbi. Do nas se može doći preko profila Lota Art gdje je i naš kontakt broj. Za one koji žive blizu Čapljine, ili koje put nanese tamo, mogu nas nazvati i osobno posjetiti, te naručiti po želji. To obično ide tako da nas se kontaktira osobno, telefonom ili preko fb poruka i izrazi svoje ideje. Nakon što izradimo nakit, šaljemo slike naručitelju koji - ako je zadovoljan - uplaćuje novac na žiro račun. Zatim šaljemo nakit poštom, preporučeno. Često nakit dostavljamo osobno ako je kupac u blizini ili ako slučajno putujemo kroz njegovo mjesto.

Također prodajemo i na www.lottaart.etsy.com gdje su kupci pretežno iz SAD-a. U planu imamo početak prodaje na jednom ekskluzivnijem siteu na koji se ne upada tek tako, morat ćemo se dobro potruditi u vezi s tim.


Poznavali smo vas kao L&L, zašto ste promijenili ime?

Da, donedavno smo se predstavljali pod imenom L&L design (Lidija i Leon), međutim kako se na stranicama na kojima prodajemo nakit nikako nismo mogli registrirati pod tim imenom uzeli smo ime Lota Art: Lota - ime naše kćeri i Art - umjetnost.
 

Vaše klijentice uključuju dame svih dobi i profila. Od djevojaka koje traže svoju prvu ogrlicu, mladenki i njihovih pratilja, pa sve do poslovnih žena i gospođa u najboljim godinama. Što ih povezuje, odnosno tko sve može nositi nakit Lota Art?

Nakit koji izrađujemo uočljiv je i velik. On je za žene koje  vole  staviti „komad nakita“ na sebe. Često nam znaju reći da mi ustvari izrađujemo hladno oružje. Oni koji vole decentno obično nisu naši  kupci.


Znamo da volite motive iz prirode, a katkad osjećamo i vintage utjecaje u vašem nakitu. Imate li možda kakvih uzora među dizajnerima?

Uzora među dizajnerima nakita nemamo. Trudimo se biti originalni  i ne obraćamo pažnju na to što drugi rade jer bismo tako, svjesno ili ne, pali pod njihov utjecaj.

Bili ste redoviti gosti modnih događanja u Mostaru, jeste li još negdje predstavljali svoj nakit?

Često smo svoje radove predstavljali na Fashion weeku u Mostaru te rjeđe u Sarajevu. Bili smo i dio Fashion incubatora u Osijeku. Interesa za predstavljanje na modnim revijama više nemamo, ali se nadamo da ćemo jednoga dana moći organizirati samostalnu izložbu.


Imate li planova za budućnost koje biste nam htjeli otkriti?

U budućnosti planiramo i dalje razvijati posao preko interneta, za to postoji mnogo mogućnosti kao i ideja. Samo nam fali par klonova da sve realiziramo.PreviousNext


Razgovarala: Anja Stojkić
Foto: Lota Art

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: