Imamo recept za kremastu tortu kojom ćemo službeno otvoriti sezonu jagoda - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Imamo recept za kremastu tortu kojom ćemo službeno otvoriti sezonu jagoda

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
14.3.2023.

Dolazak sezonskog voća uvijek izmami osmijeh na lice, posebice kada je riječ o plodovima kojima jako teško možemo odoljeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sigurni smo da nismo jedini koji na kalendaru križaju dane do proljetne sezone kada ćemo na našim tržnicama, ali i obližnjim trgovinama pronaći ukusne jagode.

Ovog puta razveselila nas je činjenica da su na naše tržište stigle malo ranije stoga smo poželjeli što prije otići u kupovinu i upustiti se u malu kulinarsku avanturu. Našoj slatkoj pustolovini pridružio se tim @hoceskomad koji su nam podijelili recept za najkremastiju tortu.

Naime, pri našem upitu o ovoj torti, tim @hoceskomad nam je odgovorio: „Zasigurno jedna od kremastijih torti koja se mora naći na vašoj listi torti koje često pravite. Spoj neobične, a lagane podloge od griza, voća i kreme od vanilije čini je tako posebnom, a opet tako jednostavnom. Spremite recept i javite nam dojmove!”





Sastojci: 

Podloga:

  • 500 ml mlijeka 
  • 100 g šećera 
  • 100 g griza 


Krema od jagoda:

  • 250 g smrznutih jagoda
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice gustina


Bijela krema:

  • 500 ml mlijeka 
  • 5 žlica šećera 
  • 2 praška za puding od vanilije 
  • 75 g margarina ili maslaca
  • 100 g vrhnja za šlag 


Bijeli ganache:

  • 70 ml vrhnja za šlag 
  • 150 g bijele čokolade



 

 

Priprema: 

  • Za podlogu kuhati mlijeko, šećer i griz nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kalup (promjer 20 ili 23 cm) obložiti papirom za pečenje i rasporediti vrući griz. Ostaviti da se ohladi.
  • Za kremu od jagoda pomiješajte sve sastojke i smjesu kuhajte na srednje jakoj vatri, cca 8-10 minuta. Dobivenu kremu prelijte preko podloge od griza.
  • Za kremu u 500 ml hladnog mlijeka dodati šećer i prašak za puding od vanilije. Dobro izmiješati da ne bude grudica te kuhati dok se ne zgusne. Gotovu kremu prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
     
  • Margarin (ili maslac) sobne temperature izmiksati te ga zatim sjediniti s kremom i na kraju dodati umućeni šlag. Gotovu kremu  rasporediti po kremi od maline
  • Ganache - bijelu čokoladu otopiti u 70 ml vrhnja za šlag i ostaviti ga da se malo prohladi te zatim ga preliti preko kreme. Tortu staviti na hlađenje najmanje 3h.
  • Dobar tek i uživajte.



* * *
Foto: @hoceskomad

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno