Kolač s datuljama i preljevom od vanilije koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

GASTRO
9.11.2019.

Slastice na bazi datulja sve su popularnije među svakim istinskim ljubiteljem hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da one donose brojne benefiti za organizam (bogate su željezom, vitaminima i mineralima), nego i kreiraju posebne teksture i arome u kombinaciji s čokoladom, karamelom i vanilijom da ih poželimo na meniju zadržati cijeli tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez brige, znamo da vikend shvaćate jako ozbiljno i da ne želite provesti par sati pred štednjakom. Jednako tako razumijemo da uz vašu jutarnju kavicu ili tijekom čitanja knjige želite uživati u ukusnoj slastici, nešto drugačijeg okusa, koju će voljeti i vaši najmiliji, a ovaj recept donosi savršenu kombinaciju svega navedenog.

Sastojci:

280 g datulja
1 čajna žlica sode bikarbone
250 ml kipuće vode
40 g smeđeg šećera
80 g omekšanog maslaca
2 jaja
185 g višenamjenskog brašna
1 1/2 žličice praška za pecivo

Umak:

200 g smeđeg šećera
375 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice ekstrakta vanilije
70 g nezaslađenog maslaca

Servirati uz:

Sladoled/šumsko voće

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijusa. 
Kvadratni kalup veličine 20 cm premažite maslacem. Datulje stavite u zdjelu, prelijte ih soda bikarbonom i kipućom vodom. Ostavite 10 minuta, a zatim ih dobro izgnječite vilicom dok ne dobijete pire/kašu. 

U drugu posudu uspite maslac i šećer te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja i tucite dok se ne sjedini. Zatim dodajte brašno i pospite prašak za pecivo po cijeloj površini. Miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte datulje u smjesu i miješajte brzo. Izlijte smjesu u tepsiju i pecite 35 minuta. Vrijeme je za pripremu umaka. Stavite maslac u posudu i na srednje jaku vatru. Kada se krene topiti dodajte preostale sastojke. Kuhajte na laganoj vatri 2 minute, a zatim ga maknite s vatre. 

Dok je još vruć kolač, probodite oko 40 rupa po cijeloj površini kolača pomoću čačkalice.
Ulijte malo više od 1/2 šalice umaka i ostavite da se kolač namače 10 minuta. Izrežite i poslužite kolač dok je još topao s preostalim toplim umakom i sladoledom ili vrhnjem.


 

GASTRO , 9.11.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Dish Magazine

Podijeli:

Posljednje objavljeno