DOSSIER: Ljepota: Koje sastojke treba imati vaša dnevna krema?

BONJOUR.CLUB
7.2.2011.

 Što trebamo tražiti na deklaracijama kozmetičkih proizvoda? Za modamo.info piše:Miljana Pavličić, diplomirani biokemičar Koža kao najveći organ predstavlja "izlog" kojim se predstavljamo svijetu, drugim ljudima pa i sami sebi pred ogledalom. Zato je lijep izgled kože od izuzetnog značaja za samopouzdanje koje će osoba imati kao i za uspostavljanje socijalne i emocijalne komunikacije. A sa druge strane koža oslikava stanje unutarnjih organa.Zdrava koža je odraz cjelokupnog zdravlja, izvana i iznutra. Zbog svega navedenog njega kože se nikako ne može smatrati luksuzom - trebamo ju shvaćati kao prevencijsku zdravstvenu njegu.Vrlo je važno vrijeme početka njege kože i prema mišljenu svjetskih dermatologa i kozmetologa već u periodu adolescencije trebalo bi početi sa kremama za njegu kože lica koje su namijenjene tom uzrastu, a već poslije 20-te godine života i sa "ozbiljnijom" njegom kože. Ta "ozbiljnija" njega kože podrazumijeva da našoj koži osiguramo da ne ostane bez esencijalnih supstanci za njeno funkcioniranje i da joj osiguramo da što duže bude u svom primarnom obliku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Čemu tolika frka oko osam čaša vode svaki dan?


Voda predstavlja sastavni dio naše svakodnevnice pa samim tim kao i cijelom organizmu i koži je nužno osigurati dovoljno vlage. Zbog nedostatka vode, vezivno tkivo slabi, slabe i vlakna kolagena i elastina, pa koža gubi napetost i elastičnost, postaje mlohava, naborana i beživotna. Unošenjem barem osam čaša vode dnevno zadovoljavamo potrebe organizma, ali ne i kože. Naime, koža većinu vode ne može zadržati u stanicama, pa je moramo nadoknaditi određenim preparatima koji poboljšavaju hidrataciju.

 

 

Image 

 

 

U kremama za svakodnevnu njegu dobrodošli su prirodni ovlaživači kože, koje ćemo sada pobrojati kako biste idući puta kada budete kupovali kremu znali koji sastojak tražite, zato pažljivo čitajte, a ako treba i zapisujte.

 


Krenimo redom:


Liposomi su mikročestice slične staničnoj membrani, koje nesmetano prolaze kroz staničnu membranu unoseći tvari koje su od vitalnog značaja za rad stanica, koji štite, hrane i revitaliziraju stanice kože.


Esencijalne masne kiseline (linolna, linoleinska i arahidonska) vrlo su važne za zdravlje kože i kose jer predstavljaju bitan strukturni materijal epiderme. One opskrbljuju kožu vodom i znatno ublažavaju crvenilo i nadraženu kožu, osobito kod akni i različitih kožnih ekcema. Velik postotak tih kiselina nalazi se u ulju koštice grožđa koje se koristi kao sastavna komponenta mnogih preparata za njegu kože.

 

Image 

 


Ceramidi su glavne masti ćelijskog omotača. U epidermu, ceramidi aktiviraju zaštitne slojeve masti, koji naše tijelo štite od prodiranja stranih organizama i od prekomjernog gubljenja vode i osnovnih supstanci kože.


Antioksidansi, poput:


Vitamin C je snažan antioksidans koji štiti kožu od utjecaja slobodnih radikala iz atmosfere, ultraljubičastih zraka, sprječava isušivanje kože, odnosno hidratizira te znatno osnažuje zaštitnu barijeru kože. Nedostatak ovoga vitamina uzrokuje gubitak vode u koži i smanjenu proizvodnju kolagena, što dovodi do stanjivanja kože i pojave preosjetljivosti na vanjske utjecaje i slobodne radikale.

 

Image 


Vitamin E je jak antioksidans - kada ga nanesete na kožu ono sprječava djelovanje slobodnih radikala, te stoga i na oštećenja koja mogu nastati na koži. Sprječava nastanak sunčanih pjega, štiti kožu od isušivanja i nastanka bora te djeluje protuupalno.


AHA i BHA kiseline
djeluju kao eksfolijatori (omogućuju uklanjanje površinskih odumrlih stanica kože), ali i kao regulatori vlažnosti kože. Njihovom primjenom koža se pročišćava te postaje glatka i zategnuta zbog vraćene izgubljene vlage.


Kozmetička industrija je danas  iskoristila blagotvorno djelovanje termalne vode i uvrstila je kao osnovni sastojak  mnogih kozmetičkih linija za njegu osjetljive, suhe i dehidrirane kože kao i one sklone aknama. Termalna voda, zahvaljujući svom mineralnom sastavu, vraća prirodnu vlažnost koži, pospješuje regeneraciju, obnavlja prirodni balans kože i umanjuje njenu osjetljivost.


Pored svih ovih sastojaka za kožu su važni i probiotički šećeri - prirodne supstance koje stimuliraju razmnožavanje blagotvorne kožne flore, koja je odgovorna za balansiranje pH vrijednosti kože, a u isto vrijeme sprečavaju prodiranje štetnih mirkoorganizama.


Nezaobilazan sastojak dnevnih krema u današnje vrijeme su svakako UV filteri. Oni štite kožu od prijevremenog starenja kao i od pojave oštećenja na koži koje mogu nastati djelovanjem sunčevog zračenja. Mnoge kozmetičke kuće su UV filteri uvrstile kao svoje nezaobilazne sastojke.

 

Image 


Za zdravu kožu također treba trošiti zdravu hranu, unositi dovoljno tečnosti, vitamina i minerala, baviti se fizičkom aktivnošću i što više boraviti na svježem zraku, odnosno u zdravom prirodnom okruženju. Dovoljno sna i odmora neophodan su faktor, kako za cjelokupan organizam, tako i za našu kožu koja ne predstavlja samo ogledalo našeg zdravlja nego i naših loših navika.

 

 

miljana_pavlicic_new
M.P./modamo.info

BONJOUR.CLUB , 7.2.2011.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  BONJOUR.ba

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno