Inspiracija, planovi i modni savjeti Matije Vuice

INTERVJU
16.8.2009.
Etno reviju koja se u sklopu manifestacije „Hercegovačko kulturno ljeto“ održala u Međugorju smo iskoristili da razgovaramo sa Matijom Vuicom koja već odavno predstavlja renomirano ime regionalne modne scene. Matija je prepoznatljiva po raznolikim bojama, po neobičnim kreacijama, hrabrosti u modnom izričaju i po kombiniranju glazbe i mode. Matija nam je otkrila gdje pronalazi inspiraciju, kakvi su joj planovi za budućnost, ali je na kraju dala i male modne smjernice za sve Modamo.info čitatelje.

 

Primijetili smo da ste vezani za Etno selo u kojem se trenutno nalazimo, pa možete li nam otkriti povijest te povezanosti i pojasniti kako je došlo do toga da upravo ovdje izlažete?

Korijeni vuku od prije nekih sedam, osam godina, kada sam upoznala gospodina Barbarića. Od tada smo postali zaista divni prijatelji i čak smo se i kumili. Prema tome, sve što se ovdje događalo, dakle i kad se začela ideja uopće, već sam znala da će se to dogoditi. Tako da sam vezana od kamena temeljca, pa svaki put kada bi došla gledala bi što je novo napravljeno, diskutirali smo kako će to sve skupa izgledati...  Pratila sam sve to stvarno od početka. I ja mislim da sam jednako puta, ako ne i više, u Međugorju nego u Metkoviću, zato što kada dođem sama, onda mi se ne da biti sama kući i prespavam tu.
Tako da su veze stvarno čvrste, a kada je sve bilo završeno, krajem prošle godine onda smo razgovarali o tome što bi se moglo tu dogoditi, koji će biti programi i onda smo zajedno napravili „Hercegovačko kulturno ljeto“ i evo! Otud ja tu! Vrlo jednostavno!

Ovdje smo pored ljetnih kreacija imali priliku vidjeti i vašu bijelu kolekciju koju ste predstavili za zadnjem Cro-a-Porteru. Recite nam, odakle ideja da cijela kolekcija bude u bijeloj boji, jer ipak vi ste postali sinonim za raznobojnost?

Prije te revije bile su dvije koje su bile zbilja uspješne. Stvarno su bile božanstvene. Jedna je bila sa onim oklopima, Isusom i trnovom krunom i prošla je odlično. Poslije toga sam molila Boga za sljedeću ideju jer je ta bila toliko dobra, da moraš nešto novo smisliti. Nakon toga mi je On poslao ideju o crvenoj kolekciji koja je bila 'wow' , stvarno. I onda sam ja rekla: Bože, znam da puno zahtjeva imam, ali reci mi molim te još malu idejicu. Pitala sam se što sada da radim? Bilo je i šarenog, bilo je i crvenog...i onda – Bijelo, veli meni iskra s neba! Inače, ja se obično savjetujem s nebesima.

 

Image 


Evo djelomično ste odgovorili na sljedeće pitanje, a ono je bilo – kako inače pronalazite inspiraciju za bilo koju haljinu? Zašto neka ide na jedno rame, sljedeća ima cvjetnu aplikaciju, zatim krinolina...?

To je kod mene jedan proces igranja, jer ja modu ne doživljavam tako ozbiljno kao mnogi kreatori u Hrvatskoj oko mene. Oni silno nešto planiraju, po godinu dana unaprijed. Ja se naprosto počnem igrati. Ja odem po materijale, donesem ih, stavim na pod i onda krenem krojiti, igram se sa šnajdericom, počnemo jedno, završimo drugo...i kad napravimo tri, četiri, pet stvari, e tek se onda rađa prava ideja kud će ta kolekcija krenuti. Često puta te prve stvari i ne uđu u kolekciju, zato što se ona tijekom procesa razvije u nešto drugo. Naravno da pratim što se događa u svijetu mode, da to mora biti i trendovski, da dotakne trend o kojem se priča, mada se često dogodi da ja napravim trend i prije. Primjerice kao što su bile moje haljine na trake, gdje ću sebično reći da sam ja to izmislila, a neki strani kreatori su tek prošle sezone krenuli sa tim trakama. Imamo i mi isto ideje, koje nažalost ne možemo plasirati tako globalno, ali na kraju krajeva svi ljudi koje se bave ovim kreativnim poslom šalju te svoje misli negdje, to mora negdje završiti, ne propada.. i onda se to gore negdje sreće, znate, u kozmosu na nebesima i opet pada dole kao nova ideja.

Trenutno promovirate novi album, spajate modu i glazbu, pa možete li nam otkriti svoje planove za budućnost?

 Pa ja sam zapravo došla na godišnji odmor od mjesec dana, ali to se nikako nije dogodilo, tako da ću pokušati u sljedeća dva tjedna završiti taj svoj godišnji, no već u sljedećem tjednu počinjemo snimanje jednog spota, ali ove divne krajolike ćemo iskoristiti za materijal koji će na kraju rezultirati sa tri glazbena spota. Jedan dio ćemo snimati ovdje na vodopadu Kravice kojeg smo baš danas gledali, jedan dio na ušću Neretve, nešto na svjetioniku na Molu i jedan dio u velikom muzeju Narona.
I onda me čeka taj jesenski Cro-a-Porter gdje ne znam da li ću nastupati i s čim, ali ima još vremena, početi ću se igrati tek za mjesec i pol dana.

I evo za kraj, može li jedna modna smjernica za čitatelje portala Modamo.info?

Kod mene je ta formula užasno jednostavna. Ja slijepo ne slijedim trendove, jer koliko se brzo danas mijenjaju mi bi samo trebali mijenjati garderobu i trošiti brdo para, a još uvijek ne znati da li bi u tome dobro izgledali. Ja bi savjetovala ono čega se i ja držim. Naravno da će gledati ono što se nosi, no ukoliko u tome ne izgledate sebi dobro – bacite to u smeće! Prije svega nosite stvari u kojima ste sigurni kao žena, jer to je najvažnije. I zadnja krpa na sigurnoj ženi izgleda božanstveno. Kopajte po starim ormarima, kombinirajte stvari i kupite pokoju krpicu.

A.P.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: