Kako od košpice avokada dobiti novu biljku? Donosimo jednostavan i zabavan korak po korak vodič.
Tekst:Ilda Lihić-Isović
INTERIJERINišta ne signalizira ljeto poput ljutog umaka od guacamolea sa limetom u tortiljama čija je glavna zvijezda avokado.
Bilo da želite omlet, salatu, sendvič ili smoothie recept podići na viši nivo, avokado je odličan izbor zbog činjenice da obiluje nutrijentima.
A najbolji dio je to što za uzgoj biljke avokada u zatvorenom prostoru nije potrebno mnogo truda.
Sve što trebate učiniti je zadržati košpicu nakon što pojedete avokado, a osim toga, ovaj jednostavan (i pristupačan) vrtlarski projekt super je zabavan jer možete pratiti rast biljke.
KAKO POSADITI KOŠPICU AVOKADA?
Uklonite košpicu iz avokada i isperite pod vodom.
Skinite tanki smeđi sloj sa cijele košpice, a zatim umotajte košpicu u dva sloja vlažnog papirnog ubrusa i stavite u vrećicu za višekratnu upotrebu.
Čuvajte vrećicu na hladnom i suhom mjestu (poput ostave ili na vrhu radne površine) i ostavite da odstoji 7 do 14 dana. Povremeno provjeravajte da li je korijen počeo nicati.
Nakon što korijen nikne, postavite košpicu na prozirnu posudu sa malim, uskim otvorom (poput vaze za cvijeće ili čak iskorištene boce) i do vrha ju napunite vodom.
Nastavite sa nadopunjavanjem vode kako korijenje raste.
Također, kad korijenje prerasta izvornu posudu, svoju prekrasnu biljku možete prenijeti u veću staklenu vazu, a na kraju i u saksiju.
KAKO SE BRINUTI O BILJCI AVOKADA?
Držite biljku avokada na toplom, sunčanom mjestu. Zalijevajte često uz povremeno duboko namakanje.
Kao i kod većine biljaka, pobrinite se da se zemlja dobro odvodi.
***
Naslovna fotografija: @bgreencraft
Tekst: Ilda Lihić-Isović