Ženski kodeks?

BONJOUR.CLUB
20.4.2011.

Postoji li uopće? Muškarci i žene. Istinske suprotnosti u mnogočemu, pa tako i u lojalnosti prema vlastitom spolu. Rečenična konstrukcija mi je možda malo nejasna i gayasta, pa da obrazložim... Promatrajući svu tu silu muško-muških i žensko-ženskih odnosa oko sebe, ne mogu da ne primijetim – muškarci su lojalniji svojim prijateljima, muškarcima općenito. Naravno, iznimke postoje, ali ako ćemo se uhvatiti nezahvalnog generaliziranja, tako ispada. Što je dovelo do toga da dobar dio žena više cijeni vlastite sebične ciljeve i odnose sa muškarcima od odnosa sa prijateljicama i ostalim ženama? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Nebrojeni su primjeri spletkarenja na radnim mjestima u kojima glavne uloge imaju žene, zatim ljubavnica koje javno blate zakonite žene svojih seksonja, ili djevojaka koje moraju izmišljati gadosti o bivšoj djevojci svoga dečka, kako bi sebe etablirale kao mučenice i svetice, ili onih koje su spremne pogaziti sve prijateljske kodekse ne bi li se dočepale muškarca koji im je zapeo za oko. Što to radite, drage moje? Koliko nisko ćete pasti i... radi čega? Hoće li se ona stara „čovjek je čovjeku vuk“, potpomognuta ovim oglednim primjercima, svesti na „žena je ženi vuk“?
Ne želim tvrditi da među muškom populacijom nema kukolja, daleko od toga, ali ujedi navodno nježnijeg spola mnogo su bolniji i s trajnijim posljedicama.


ImageČini se da pojam muškog kodeksa nije tek puka izmišljotina američkih scenarista. Znate kako u sitcomu „Kako sam upoznao vašu majku“ Barney svoje prijatelje iz epizode u epizodu uvodi u tajne tzv. Bro Codea? Da, njegove metode i zakoni su urnebesno smiješni, no ako razmislite, ima tu nešto... Nije tek tako ovaj muški kodeks stekao kultni status među ljubiteljima serije, toliko značajan da je osvanulo i tiskano izdanje od preko 150 uputa o tome kako se ponaša pravi muškarac. No osim zafrkancija tipa:
„Ukoliko ga se ispituje o umjetnim grudima u prisustvu drugih žena, muškarac će uvijek reći najgore o njima“ (jer jako dobro znamo da nema do prave stvari... valjda... hm... ma dajte?!);
„U slučaju da muškarac oboli od zaruka, njegovi prijatelji će organizirati intervenciju kojom će ga pokušati izliječiti. To se u širem puku naziva 'momačkom večeri'“ (ako vas mlada izliječi...);
„Kada se zaustavlja na crveno svjetlo, muškarac će spustiti prozore da svi okolo mogu uživati u njegovom glazbenom ukusu. Ukoliko se u autu pored zadesi zgodna djevojka, muškarac će spustiti sunčane naočale da bi je bolje pogledao. Ukoliko ne nosi sunčane naočale, muškarac će staviti sunčane naočale i onda ih spustiti da bi je bolje pogledao.“
Da ne nabrajam dalje, shvatili ste bit... Ima tu i univerzalnih mudrosti kao što su zabrane ikakvih odnosa sa prijateljevom bivšom, nenošenja sandala u kombinaciji s čarapama (!) ili one da se muškarci međusobno nikad ne miluju.
A što kažete na to da krenemo sa stvaranjem ženskog kodeksa? Ako želite mijenjati svijet, krenite od sebe, ne? Ja počnem sa par svojih prijedloga koji neće biti ni približno blesavi kao Barneyjevi. Neću se ni truditi „skinuti“ ideje scenarista, jer ih nisam dostojna (da jesam, svoja laprdanja bih odavno plasirala kakvom imućnom holivudskom producentu), nego ću istaknuti tek par smjernica onak' usput. Ubuduće budemo dodavali nove, a dobro će doći i vaši prijedlozi. Dakle, krenimo s elementarnim stvarima...

 

 

Muškarci su s Marsa. Pomirite se s tim.
Poznato je da dosta žena voli nadugo i naširoko raspredati o stvarima koje ih muče. Volimo prežvakati jedno te istu temu, dok ne dođemo do rješenja. No, muškarci uglavnom funkcioniraju na drugom principu. Negdje oko pete minute slušanja vaših prigovaranja o nedostatku pažnje, previranja oko odnosa sa kolegicama s posla koje vas izluđuju ili __________ (umetnite vlastitu boljku), njegov mozak se isključi, prestane registrirati zvuke koji dopiru iz vaših usta i miče glavu pokretom odobravanja, gore-dolje. Imate dvije opcije:

1. Obratite se prijateljici.
2. Svakih 5 minuta glasno recite „guza, sise!“. Nakon što ste pridobili njegovu pažnju, nastavite pričati o čemu ste već pričali. Isti postupak ponovite nakon novih 5 minuta. Ponavljajte dok ne završite sa pričom.

 

 

A friend in need is a friend indeed
Ukoliko se ikada nađete u situaciji da drugoj ženi (tko god ona bila) treba tampon, maramica, savjet o najboljem anticelulitnom tretmanu, maskari ili bilo kojem drugom kozmetičkom preparatu, informacija o najnovijem sniženju cipela ili jednostavno odgovor na ono vječno „Jesam li debela u ovome?“ – budite milostivi i podijelite to s njom.
Ah da, ne smijem zaboraviti ni info o zgodnom tipu koji neće postavljati suvišna pitanja ili pričati suvišne priče nakon seksa za jednu večer. Što ti je reći dragocjena informacija...

 

 

 

Image 

 

 

 

 

Prijateljičin bivši? Tko?
Volim  reći da u mojoj glavi bivši i sadašnji momci/muževi mojih prijateljica za mene ne postoje kao muškarci. Lišeni su svega onoga što bi ih moglo učiniti privlačnim samom činjenicom da pripadaju ženama koje volim. Tako jednostavno.
Nikad, ali nikad, nemojte započeti nešto s bivšim dečkom/mužem svoje prijateljice, prije nego svoje namjere obznanite njoj samoj i potražite blagoslov. Ne dovodite se u bezizlaznu situaciju iz koje žene najčešće izađu bez prijateljice, ali i bez dečka. Muškarci će mi oprostiti, ali moram ovo reći – oni nisu vrijedni toga.
Ukoliko vas prijateljica upita bi li vam smetalo da počne mutiti s vašim bivšim s kojim ste raščistili odnose (naglasak je na riješenim odnosima), dajte im zeleno svjetlo. Vjerujte, iz toga se mogu roditi i dobre stvari. Znam par kojem je na vjenčanju kuma bila najbolja prijateljica mladenke, ujedno i nekadašnja bivša djevojka mladoženje. Danas na račun toga samo zbijaju šale.


Shop 'til you drop
Doslovno. Nazovite me plitkom, ali uistinu vjerujem da je jedan od temelja dobrih odnosa među ženama zajednički odlazak u cjelodnevnu kupovinu. To je posebna vrsta povezivanja na određenoj kozmičkoj razini koju muškarci ne mogu razumjeti. Nešto kao njihovo kartanje ili igranje PSa. Ali mnogo smislenije. I po novčanik opasnije.

 

 

Mummy dearest...
Ona je nedavno rodila. Maleni je dražesno srculence čiji vas osmijeh osvoji na prvi mah... danju. Noću ga izbijanje zuba pretvara u malu skričavu neman koje čini da mama uokolo tumara sa podočnjacima do zuba, neurednom frizurom i s mrljama od kašice na svom omiljenom sakou. Vi i ostale cure ste planirale na kavu? Nazovite je, opremite se dudama, zvečkama, kašicama i pelenama i izvedite malog vragolana u šetnju. Mami dajte koji sat nasamo da se naspava i dođe sebi. Vjerujte, bit će vam neizrecivo zahvalna.


Nesreće se događaju
Posudili ste njenu haljinu za svadbeni prijem na kojem vas je konobar nespretno zalio neizbježnim umakom od gljiva? Masne fleke ste se pokušali riješiti uz pomoć tete iz kemijske čistionice, mamine knjige sa čudesnim savjetima, bakinih tajnih kućnih čarolija, samo još niste pozvali šamana da otpleše svoj mršmrljni ples i utrlja na haljinu smjesu od devine pljuvačke, daždevnjakovih očiju i jaja čudnovatog kljunaša s prstohvatom svježe iščupanih brčića adolescentnog bijelog tigra.
Ako ni to ne upali, ponudite joj neku svoju haljinu ili inzistirajte na tome da joj kupite novu. Ukoliko ona to odbije, zahvalnost izrazite neumjerenom količinom mojita.


Pik, moj!
Ukoliko vam se, onak' naoko, svidi isti tip, pokušajte sa starim receptom – napadajte ga zajedno. Ona kojoj prida veću pažnju ima pravo na drugi dejt. Ona druga se baca na šaroliku ponudu od više od tri milijarde muškaraca u svijetu. Zašto se prepirati oko jednog?


I bez obzira na obveze koje vas redovno rastrgnu na milijun komada, svaki tjedan odvojite barem dva sata za krpanje same sebe u društvu prijateljica. Nasmijte se, jadajte jedna drugoj, nevino ohakajte koju neukusno odjevenu šiparicu u prolazu, prisjetite se srednjoškolskih dana i nazdravite tomu što ste žene koje nisu upale u mašineriju fanatičnih i sebičnih luđakinja koje vas nerijetko okružuju. Taj vaš mali pozitivni svemir odaslat će dobru energiju dalje no što mislite.
A ako vam ikada padne na pamet da prijeđete na drugu stranu, sjetite se što je davno rekla Madeleine Albright:
„Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne pomažu drugim ženama“.


Voli vas,


La Coquette

 

Image 

 

BONJOUR.CLUB , 20.4.2011.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  BONJOUR.ba

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno