Emina Agić pokrenula je brend Silk by Zdravokosa koji je ukrao simpatije beauty entuzijastica. Otkrila nam je detalje!

KOSA
5.1.2021.

O važnosti korištenja svilenih jastučnica i gumica za kosu sve više čitamo u tekstovima brojnih beauty magazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emina Agić je kreirajući sadržaj za svoj Instagram profil o njezi i zdravlju kose, uvidjela da i u BiH ima mnoštvo dama koje bi rado svoje rituale spavanja, ali i hair rituale upotpunile ovim proizvodima. Uskoro je krenula poduzetno u kreiranje prvih proizvoda što je rezultiralo brendom Silk by Zdravokosa koji će vjerujemo imati svoje mjesto u svakodnevici brojnih dama u regiji.
S Eminom smo razgovarali o samom pokretanju brenda, prednostima svile, ali i što njihove proizvode čini posebnima.

Kada ste pokrenuli brend i tko čini vaš tim?

Silk by Zdravokosa je mali tim jako kreativnih žena koje imaju velike planove! Ispočetka smo bile tandem, krojačica koja je virtuoz sa svilom i ja. Danas, tri mjeseca od prvih SBZ narudžbi, naš tim čine četiri sjajne žene i ne mogu biti sretnija zbog energije koju dijelimo.

Sve je počelo s Instagram blogom o njezi i zdravlju kose “Zdravokosa” koncem prošle godine, iz kojeg je sasvim spontano, sljedećeg septembra, nastala i naša Silk by Zdravokosa porodica. O svilenim jastučnicama i benefitima koje imaju za kožu i kosu sam saznala od taksiste na putovanju u Maroku prije par godina i tada kupila svoju prvu na souqu u Fesu. Kada sam tu priču ispričala na Zdravokosoj, dobila sam jako puno upita gdje kupiti svilene jastučnice u BiH, i nigdje ih nismo mogle naći! Tako se rodila ideja o brendu svilenih jastučnica, kojem smo kasnije dodale i svilene gumice za kosu, svilene kapice za spavanje...

Foto: Maja Topčagić

Koje su tri karakteristike koje vaš proizvod izdvaja na tržištu?

Silk by Zdravokosa je produžetak zajednice “Zdravokosa”, nastao na zahtjev i iz potrebe iste te zajednice - već je na početku imao svoju vjernu publiku. Zajedno smo davale prijedloge i odlučivale o imenima za neke od proizvoda, birale pakovanje, boje svile i način kopčanja za prve jastučnice - nas 30-ak hiljada!:) Naš mali brend je nastao iz ljubavi, uz puno podrške i poticanja od žena koje su zavoljele Zdravokosu kroz naša online druženja.

Foto: Maja Topčagić

Ta naša praksa se nastavlja i sada - svakodnevno sa našim pratiteljicama razmjenjujemo sugestije, prijedloge, želje, ideje i usavršavamo proizvode. Mi smo brend koji je u dosluhu sa svojim kupcima i jako uživamo u tome!
Rekla bih da je činjenica da su naši proizvodi rađeni isključivo od 100% svile ono što nas čini posebnim. Za jastučnice koristimo svilu veće težine i debljine te eksperimentišemo s neobičnim tkanjima svile. Osim jastučnica koje su apsolutni superstar naše kolekcije, jedini na tržištu imamo svilene kapice za spavanje koje su spas za kovrdžavu kosu! Na zahtjev pratiteljica, od svile smo nedavno skrojile i maske za lice.

Foto: Maja Topčagić

Koje su prednosti svilenih jastučnica u beauty rutini?

Svaku noć spavamo prosječno 7 sati, što u zbiru znači da godišnje provedemo 2500 sati u dodiru s jastučnicom! Svilene jastučnice su najbolji izbor materijala koji će biti u dodiru s kožom lica i vrata te kosom svih tih sati - u Silk by Zdravokosa ih zovemo malim noćnim SPA tretmanom!

Foto: Maja Topčagić

Važna odlika svile jeste da je hidrofobična, što znači da teško upija vodu i vlažnost. To je tajna iza pitanja “Zašto kosa ujutro nije naelektrisana?!”, poslije spavanja na svilenoj jastučnici! Naelektrisanost kose koja dovodi do mršenja je najčešće nedostatak vlažnosti u kosi. Osim toga, svilene niti tkane glatko - kako je to slučaj sa Silk by Zdravokosa jastučnicama kosu čuvaju od lomljenja i oštećenja u toku noći, do kojih može lagano doći posebno ako spavamo sa puštenom kosom.

Foto: Maja Topčagić

Svila je također hipoalergena, te ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Ovo je izuzetno važno za osjetljivu kožu i kožu sklonu aknama, svila je u tom slučaju najbolji izbor materijala za jastučnicu.

Osim ovih, svilene jastučnice se smatraju i saveznicama kada se radi o anti-age tehnikama i logika iza toga je jednostavna - koža na svili klizi i ne zapinje, pa su šanse za stvaranje tzv. “mehaničkih” bora manje nego što je to slučaj sa jastučnicama drugih materijala.


Koji su benefiti svilenih gumica za kosu u odnosu na one napravljene od drugih materijala?

Naše gumice za kosu su obložene svilama glatkog tkanja poput satenskog ili šantung tkanja. Uopće ne čupaju kosu niti su teške. Ne upijaju vlažnost iz kose kao što rade naprimjer pamučne gumice za kosu, pa poslije njih kosa neće biti naelektrisana. Krojile smo ih kao čuvene “scrunchies”, koje su najbolje rješenje za vezanje kose jer ju ne lome kao tanke gumice za kosu.

Foto: Maja Topčagić

I, oh, na kosi izgledaju jako chic!

Koliko je po vama važno pakiranje proizvoda u promociji brenda kupcima?

Pakovanje nam je jako, jako važno! Na prvo mjesto stavljamo održivost i vjerujemo da naši kupci to cijene. Silk by Zdravokosa kutije i kartice su napravljene od 100% recikliranog papira u nježnoj boji rozog bisera i proizvedene su lokalno. U kutijama su jastučnice upakovane u lagani, prozračni papir koji ih i štiti i doprinosi uzbuđenju pri otpakiranju.:)
Iako nije bilo lagano pronaći ekološki održiva rješenja za pakovanja koja bi zadovoljila i estetske kriterije našeg brenda, mislim da smo u tome konačno uspjele i da je itekako vrijedilo.

Planovi za 2021.?

Kako sam spomenula na početku, mi smo mali tim žena sa velikim planovima! Već imamo nove proizvode u testnoj fazi i oh, tako smo uzbuđene oko njih! Mislim da će 2021. za nas biti godina testiranja - bit ćemo inovativne, smjele, vrijedno raditi i osluškivati šta naši kupci žele i jedva čekam vidjeti gdje će SbZ biti za godinu dana! 

Ove artikle možete kupiti klikom OVDJE, a više detalja saznajte i na njihovom službenom Instagram profilu @silkbyzdravokosa.

***
Tekst: BONJOUR.ba
Foto: Maja Topčagić

                               

KOSA , 5.1.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Bonjour.ba

Foto by:

Maja Topčagić

Podijeli:

Posljednje objavljeno