Jednostavan recept za pripremu najkremastije sutlije u kojoj ovih dana posebno uživamo

GOURMET
13.5.2020.

Vrlo je zanimljivo primijetiti da je jednostavna mješavina napravljena od riže i mlijeka, koja se još od starih rimskih vremena koristila za smirivanje uznemirenog želudca, postupno evoluirala kao desert u kojem se uživa u cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svaka država ima svoju verziju, a recept koji ćemo danas s vama podijeliti se često priprema upravo u našoj regiji i redovit je gost iftarskih večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Umetnost Kuvanja (@umetnost.kuvanja) on

Ovo je jelo stiglo do Balkana, a s vremenom je postalo poznato i kao sutlijaš s istom etimologijom kao sutlaç (riječ sütlü što znači mliječno, a aş znači supa.)
Još jedan od razloga zašto je ovaj desert jedan od omiljenih za iftar jeste činjenica da ne zahtijeva komplikovanu pripremu, a možete ga pripremiti i dan ranije i poslužiti ga kao lagani, hladni slatki puding za vašu obitelj. Samo redovito miješajte smjesu riže i mlijeka kako se riža ne bi zalijepila na dno posude jer što sporije kuhate, kremastija i bogatija tekstura sutlije će biti. 

SASTOJCI:

  • 240 g riže okruglog zrna
  • 240 ml vode 
  • 740 ml mlijeka 
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije 
  • 7 žlica šećera 
  • (Opcionalno) Cimet, grožđice ili čokolada 

PRIPREMA: 

Dobro operite rižu. Stavite ju u dublji lonac i dodajte 240 ml vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta  i povremeno promiješajte. Dodajte 240 ml mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta. Zatim postepeno dodajte još 240 ml mlijeka, povremeno promiješajte i nastavite kuhati 5-6 minuta. Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i dobro promiješajte kuhajući još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta. Vruću sutliju podijelite u zdjele i ostavite u frižideru da se ohladi. Servirajte s posutim cimetom, grožđicama, usitnjenim pistacijama ili čokoladom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrana Pice Price (@hrana_pice_price) on

GOURMET , 13.5.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@bozdamare

Podijeli:

Posljednje objavljeno