Intervju: Tko stoji iza virtualnog vintage dućana Little Barbie Shop of Horrors?

INTERVJU
31.1.2012.
Djevojke čiji stil privlači našu pažnju   Još prije nekoliko mjeseci smo, u potrazi za modnim entuzijastima u Bosni i Hercegovini, naletjeli na dvije mlade dame koje je njihov prepoznatljivi stilski potpis u trenu upisao u našu listu favorita. One se zovu Sonja Milić i Selma Selimović i vlasnice su virtualnog vintage dućana Little Barbie Shop of Horrors, u kojem prodaju rabljenu odjeću, koju često prekrajaju, ukrašavaju i na taj način joj udišu neki novi život. Što su nam otkrile o sebi i svom dućanu malih modnih užasa, provjerite u nastavku.

Sonja je djetinjstvo provela crtajući modne siluete, a već kao srednjoškolka je predstavljala svoje kreacije na tjednima mode u Tuzli i Sarajevu, stoga je upisivanje bihaćkog Tehničkog fakulteta, smjer tekstilni dizajn, bila logična odluka za nju. Ipak, tijekom studija je, kaže, pomalo zapostavila predstavljanje vlastitih modnih ideja na modnim manifestacijama jer je otkrila neke nove i efektivnije načine promoviranja vlastitog rada. Za sebe Sonja kaže da pati od blagog modnog poremećaja pozornosti i da joj se teško skoncentrirati na rad na isključivo jednom projektu. Umjesto toga, njen kreativni zanos obuhvaća izradu jedinstvenih cekera, modnih dodataka, crtanje i, naravno, rad u Barbie Shopu.
Za razliku od Sonje, Selma će uskoro postati vlasnica diplome pravnog fakulteta. No ova djevojka je daleko od kakve tipične uštogljene pravnice. Moda je njena ljubav, kako kaže, i apsolutno je zavedena svim njenim čarima. Nakon što je dugi niz godina izrađivala nakit i sitne modne dodatke za sebe i svoje prijatelje, svoj rad i modne aspiracije je odlučila podijeliti sa širom javnošću kroz modni blog Chemana Accessoires. Svoje vještine u izradi nakita Selma ne čuva za sebe, već rado sudjeluje u radionicama i sve zainteresirane educira o tomu kako stvarati modne dodatke s vlastitim potpisom.Modamo.info: Kada i kako je nastao Little Barbie Shop of Horrors? Jeste li prvo sjele i smislile koncept trgovine ili ste jednostavno krenule s radom i pustile da stvari teku svojim tokom?
LBSH: U početku je postojala samo maštarija dvije drugarice koje dijele ljubav prema second hand odjeći i vintage predmetima. Maštale smo o malom izložbenom prostoru koji bi bio uređen onako prilično trés chic, sa svim malim detaljima po našem ukusu. Naime, pored odjeće, mi smo opsjednute i raznim vintage predmetima koje svakodnevno pronalazimo na buvljacima. A onda nam je palo na pamet da možda krenemo sa prodajom second hand odjeće, pa makar preko interneta. Ideja se rodila još u proljeće prošle godine, a mi smo pripremale i razrađivale sam projekt do ljeta, kada smo otvorile svoju stranicu na Facebooku i postavile svoju prvu kolekciju odjeće.


Modamo.info: Tko je kriv za ime i kako je ono nastalo? Usput, sviđa nam se!
LBSH: Kada smo razmišljale o nazivu cijelo vrijeme su nam se po glavi motali pojmovi tipa dolly, girlie, horror...  Dakle, spoj nečega slatkog i ženstvenog, a u isto vrijeme zastrašujućeg i pomalo šokantnog. Naši karakteri, a i stil oblačenja, također bi se mogli identificirati s tim pojmovima. Tako da smo posudile naziv filma iz 80-tih Little Shop of Horrors i u njega ubacile Barbie.

Modamo.info: Gdje pronalazite svu tu fantastičnu odjeću?
LBSH: Obožavamo obilaziti buvljake i second hand dućane. Šetnja po buvljaku zaista zna imati terapeutsko djelovanje i preporučujemo je svim ljudima koji mogu odvojiti vremena za obilazak takvih mjesta. A kada se pronađe neki vintage komad, što ne mora biti isključivo odjeća, to je osjećaj neopisive sreće. Također postoje i prijatelji koji nas često znaju obradovati dopuštajući nam da se zavučemo u ormare njihovih mama i baka, a u kojima se mogu pronaći pravi dragulji iz njihovih djevojačkih dana.

Modamo.info: Little Barbie Shop Of Horrors nije tek obični online vintage dućan, pošto dosta kreacija dodatno ukrašavate, prekrajate i prilagođavate vlastitom ukusu… otkud crpite inspiraciju, postoji li određena grana umjetnosti koja vas inspirira?
LBSH: Obično, kada pronađemo neki odjevni predmet već u startu znamo što ćemo s njim. Često ga ostavljamo u prvobitnom obliku, te eventualno uz njega kombiniramo neki modni dodatak koji same potpisujemo. Ali nerijetko se dogodi da nam odjevni predmet ostavlja mogućnost ispravljanja ili redizajniranja. Tako da bi se moglo reći da nam pojedini komad sam za sebe pruža inspiraciju što učiniti s njim.
Kako smo obje izrazito vizualni tipovi, inspiriraju nas i privlače svi aspekti umjetnosti u kojima se može vizualno izraziti. Za slikartsvo smo jako zainteresirane od djetinjstva.
Povijesno gledano, sve faze u likovnoj umjetnosti su popraćene i promjenama u modnoj industriji. Oblici i boje odjeće su nekada sami za sebe umjetnost. Prateći visoku modu vidljivo je da odjevni predmeti gube na svrsi i funkcionalnosti i pretapaju se u umjetnički izražaj samog dizajnera.
Modamo.info: Imate li svoj omiljeni buvljak koji biste nam preporučile? Ili je bolje da svatko zaviri u bakin i mamin ormar?
LBSH: Općenito treba obratiti pažnju na stvari koje nas okružuju, na ono što bi nas moglo učiniti sretnima. Nerijetko se događa da u životu prolazimo pored stvari koje nas na prvi pogled ne zanimaju, a koje bi uz malu korekciju mogle postati upravo oni predmeti koji će nas ispuniti srećom i zadovoljstvom. Nas dvije često pronalazimo prave dragulje na najneobičnijim mjestima. Internet nam uglavnom služi kao inspiracija. Danas postoji bezbroj online shopova, koji se razlikuju samo u detaljima, no ponekad su upravo ti detalji ono što nekoga izdvaja od drugih.

Modamo.info: Je li vam se katkad teško rastati od stvari u koje uložite sav taj trud? Je li se dogodilo da nešto što ste namjeravale prodati jednostavno zadržite za sebe?
LBSH: Naravno. Mi prije svega i pronalazimo ono što se nama sviđa i što volimo. Eventualno se potrudimo,  na preporuku djevojaka kojima se svidjelo nešto što je već bilo u Barbie Shopu, da pronađemo neki sličan komad. Inače sve što kupujemo za sebe, i često se zna desiti da nam se nešto toliko svidi da se jednostavno ne možemo odvojiti.

 
Modamo.info: Moramo pohvaliti da u vašim fotografijama, koliko god različite bile, vlada isto raspoloženje, što vas čini iznimno prepoznatljivima. Tko je zaslužan za fotografiju?
LBSH: Sve fotografije radimo same, kao i obradu fotografija. Inače smo otvorene za suradnju sa svim zainteresiranim fotografima. Također dijelimo veliku ljubav prema analognoj fotografiji i već smo imale jedan album filmskih fotografija. U budućnosti se nadamo da ćemo imati bolje uvjete i da ćemo češće primjenjivati i tu vrstu prezentacije.

Modamo.info: Kako organizirate svoje radno vrijeme pored ostalih obveza?
LBSH: Kada se nešto voli, onda to nije ni teško obavljati. Nas smo ipak dvije, pa uvijek jedna može prebacivati loptu na drugu. Uglavnom, najgušći raspored je četvrtkom i petkom, kada fotografiramo modele i prezentiramo ih na našoj Facebook stranici. Ostale obveze uklapamo kako kojoj odgovara, vodeći računa da pritom ne ispašta naš privatni život.


Modamo.info: Kakve cijene naši čitatelji mogu očekivati u vašem dućanu?
LBSH: Kada je riječ o cijenama već smo odredile neku standardnu šemu, tako da određeni komadi već unaprijed imaju svoju cijenu. Po odazivu kupaca možemo reći da su cijene prihvatljive za naše tržište.

Modamo.info: Prodajete vintage odjeću, stoga se ovo pitanje nameće samo po sebi - u kojoj modnoj eri biste najradije „zapeli“?
LBSH: Ne postoji poseban period koji bismo izdvojile. Podjednako nas raduju komadi odjeće i iz 80-tih i iz 90-tih, posebno kada znamo da svaki od njih nosi priču za sebe. Nedavno smo pronašle jeans haljinu marke Pirossi (haljina je divna sama za sebe), branda industrije odjeće Prvi maj Pirot. Bio je to prvi orginalni jeans program na prostorima bivše Jugoslavije, nastao krajem 80-tih, koji je doživio veliku slavu tih godina. Naša sreća je bila ravna pronalasku vintage Chanel komada!

Modamo.info: Imate li kakvih planova? Hoćemo li vas uskoro moći vidjeti u vašem vlastitom vintage dućanu?
LBSH: To je naš plan od samog početka, imati vlastiti dućan negdje u našem gradu. Ali kako se u našoj državi sve razvija polako, pitanje je da li će se naši snovi ostvariti u skorijoj budućnosti. U svakom slučaju radimo na tome. U neku ruku i ovo je ostvarenje sna što sada radimo, barem pola tog sna.


PreviousNextRazgovarala: Anja Stojkić
Foto: Little Barbie Shop of Horrors

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: