INTERVJU: Ljiljana Šaković Mujan, bh.dizajnerica

INTERVJU
16.8.2012.
Bh.dizajnerica koja surađuje sa Agnes b.    Ljiljana Šaković Mujan dizajnerica je koja je svoj zanat ispekla još tijekom školovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Otada, radila je na brojnim projektima, među kojima su razne modne linije, suradnje, kao i uloga kostimografa za predstave i reklamne kampanje. Za sebe kaže da je jednostavna, skromna i realna, što se i vidi kroz njenu odjeću koja je jednostavna, originalna i nosiva više sezona. Zamišljala je da će svoje modele odjeće vidjeti na običnim ljudima na ulici, ali i priznala da voli dizajnirati za svoje prijatelje. Nedavno je potpisala suradnju sa slavnom francuskom dizajnericom Agnes b., a više o tome, kao i ostalim detaljima koje nam je ova bh. dizajnerica otkrila, pročitajte u nastavku.

Već preko dvadeset godina dio ste modnog svijeta u BiH. Recite nam, kakvi su bili vaši počeci? Možete li usporediti modnu scenu tada i danas?
Uvijek sam u ovaj posao ulagala mnogo energije i još više ljubavi. Kao i sve djevojčice, voljela sam se igrati s lutkama, oblačiti ih, praviti im frizure... Od krpica sam izmišljala raznu odjeću za njih, a pošto tada nisam znala šiti, zamotavala sam ih u  razne materijale,  ukrasne vrpce i tako se satima znala zabavljati... Uvijek sam željela napraviti nešto drugačije i vidjela sam da se ta odjeća ljudima sviđa. Na Akademiji sam nastavila istraživati ono što sam započela i raditi puno ozbiljnije. Zamišljala sam kako ću svoje modele prepoznati među običnim ljudima na ulici, prijateljima, osobama koji bi tako pokazale svoj karakter i osobnost, jer za mene je to bilo važno. Želja mi se ispunila da kreiram za osobe koje volim i s ljubavlju radim za njih. Neke od prijatelja obradujem kada za njih (da oni to ne znaju i ne očekuju) napravim nešto što im se jako sviđa i kada na neki način svojom kreacijom otkrijem ili pojačam njihov karakter, samopouzdanje i sigurnost. Ti trenutci su me činili jako sretnom, jer sam vidjela da su i oni koji nose moju odjeću zadovoljni. Volim da ljude obradujem i usrećim lijepom kreacijom, koju mogu nositi samu, kombinirati s bilo čime, odjenuti je u svakoj prilici kroz više sezona, a pri tom ne moraju previše razmišljati o izboru torbe, cipela ili nakita…Na kraju moram reći da nikad nisam pretjerano voljela publicitet, medije, suvišna objašnjenja mojih ideja, inspiracija i pristupa dizajnu, što je naravno za ovaj posao možda pogrešno….

Često možemo čuti da je bh.modna industrija na svom početku razvoja. Koje su po vama prednosti, a koje mane iste?
Znamo koliko je modna industrija uništena tijekom rata, a da bi se samo djelić toga obnovio, potrebne su velike investicije koje, kako vidimo, nema... U BiH ima dosta talentovanih ljudi, ne samo iz modnog svijeta, kojima se treba pružiti šansa da pokažu svoju kreativnost i znanje. Kao pojedinac moraš se dobro namučiti da bi plasirao svoj proizvod kako bi ga javnost vidjela. Smatram da je najvažnije imati dobar dizajn, kvalitetu tog proizvoda kao i njegovu promociju. Po mom mišljenju, danas izgleda svi sve znaju, pa je tako i u dizajnu, čim netko nešto napravi, on je već postao dizajner.

Poznato je da ste radili kao kostimograf za mnoge predstave, filmove i reklamne kampanje. Na koji od ovih projekata ste najviše ponosni?
Za mene su sve to izazovi, jer radiš nešto sasvim novo i drugačije - kao u školi kad dobiješ zadaću i trudiš se da je odlično uradiš. Naučiš uvijek nešto novo, upoznaš proces rada i surađuješ s drugim ljudima kako bi dobili cjelinu. Drugačije se modno izražavaš i prilagođavaš zadatku, a pri tom moraš ostati ono što jesi.

Imate i vlastitu dizajnersku liniju odjeće koja nosi upravo vaš naziv. Koje tri riječi bi najbolje opisali vaš dizajn?
Jednostavnost, originalnost, nosivost (više sezona)...

05

 Kako ste došli do suradnje sa Agnes b. i koji su njeni rezultati?
Akademiju sam upisala u ratu, a diplomirala 2000. godine. Agnes b. tokom svojih posjeta Sarajevu za vrijeme trajanja Sarajevo film festivala slučajno je vidjela neke od mojih kreacija i pitala tko je ih je radio naše zajedničke prijatelje Izetu Građević i Miru Purivatru. Oni su nas i upoznali i puno mi pomogli. Malo sam razgovarala sa Agnes na mom lošem engleskom, pokazala joj par fotografija i male kataloge kolekcija. Rekla je da joj je moj način razmišljanja i rada interesantan. Bila je iznenađena kad sam joj pričala da sve radim sama (od skice, idejnog rješenja, vađenja konstrukcija, prilagođavanje kroja odabranom materijalu, šivanju, pakovanju, izradi potrebnih etiketa, fotografisanje modela i  dizajniranje promo materijala). Kod nje, naravno, to sve rade timovi ljudi podijeljeni po fazama rada. Sljedeći put kad je dolazila u Sarajevo ponudila mi je da uradim nešto za nju i da dođem kod nje u Pariz. Tek tada sam shvatila da ona misli sasvim ozbiljno. Kod mene je nastupila užasna panika, strah, kako ću se snaći, raditi i boraviti u Parizu i na kraju najvažnije, da li moj dizajn zaslužuje takvu pažnju? Poželjela sam samo da se vratim svojim lutkama iz djetinjstva i modelima kao i mojim prijateljima, koji me ništa ne pitaju. Međutim, Agnes b. osoba s najvećim srcem koju sam ikada upoznala, znala je kakva sam ja osoba (vrlo dobro me procijenila i znala za sve moje strahove, paniku…) tako da je moj boravak i rad u Parizu učinila potpuno bezbolnim i idealnim za mene. Otišla sam kod nje sa svojim suprugom koji mi je uvijek bio najveća podrška u životu. Radila sam s njenim predivnim saradnicima, imala svoje asistente, prevodioca i u idealnim uslovima njenog profesionalnog studija uradila kreacije za novu modnu liniju “Ljilja for Agnes b.” koja se kasnije industrijski proizvodila. Za mene je to neprocjenljivo i životno i radno iskustvo. Najvažnije mi je da sam opravdala njeno povjerenje koje mi je pružila i da je jako zadovoljna, kao i na pozitivne reakcije modnih kritičara. Za nekoga tko je iz Sarajeva i BiH, takve prilike i šanse rijetko se pojave. Samo mogu da kažem, draga Agnes, volim te i hvala ti mnogo.

Kakav stil njegujete vi privatno? Koje komade najčešće možemo naći u vašem ormaru?
U mom ormaru se pretežno nalaze moje kreacije i odjeća koju volim nositi, a koju mogu brzo iskombinovati bezbroj puta. Kupujem samo ono što mi se sviđa i što mi lijepo stoji, a može biti  kupljeno bilo gdje. Kolekcije kreiram kao za sebe. Nisam pretjerani ljubitelj hlača, jer smatram da je žena ženstvenija u haljini ili suknji.

Ne možemo si pomoći a da vas ne pitamo, odakle crpite inspiraciju? Tko su vaši uzori, kako životni, kako modni?
Inspiracija je svuda oko mene. Samo je moraš znati gledati i prepoznati...

I naposljetku, recite nam gdje se može kupiti vaša odjeća i možete li s nama podijeliti neke planove za budućnost? Možda se vidimo i na Festivalu dizajna i umjetnosti MODAMO.kreARTiva?
Modna linija „Ljilja“ može se pogledati i kupiti u Modiko showroomu u ulici Maršala Tita 58 (prolaz kod Kamernog teatra) u Sarajevu, kao i na mojoj Facebook stranici
Nadam se i ja da ćemo se vidjeti na Festivalu dizajna i umjetnosti MODAMO.kreARTiva u Mostaru, a do tada srdačan pozdrav svima.

PreviousNext

Razgovarala: Dijana Perić

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: