INTERVJU: Amer Kadić, bh. fotograf i menadžer modne agencije

INTERVJU
23.11.2012.
Tko stoji iza AK Model Management?   Dvadesetčetverogodišnji Amer Kadić relativno je novo, ali u posljednje vrijeme često spominjano, ime na bh. modnoj sceni. Rođen i odrastao u Sarajevu, nakon srednje škole Amer je upisao ekonomski fakultet. No, kako je istovremeno počeo raditi  kao novinar za jednu TV kuću, fakultet je ubrzo pao u drugi plan. Njegova ljubav prema fotografiji traje još od osnovne škole. Krajem srednjoškolskog obrazovanja njegov talent je prepoznala profesorica Suada Borić-Šaćiragić, koja ga je podržala u organiziranju dviju samostalnih izložbi  umjetničke fotografije - "Skriveni detalji Sarajeva" i "Fragmenti modernog doba".

"Glavni kriterij prilikom odabira životnog poziva trebalo bi da bude ljubav prema tom poslu. Ipak, realne mogućnosti, posebno u današnje vrijeme, često su drugačije. Stoga su oni koji ljubav prema nečemu uspiju spojiti sa životnim pozivom pravi sretnici. Ja sam možda jedan od tih sretnika", rekao nam je Amer, s kojim smo razgovarali o njegovom radu i modnoj agenciji koju je nedavno osnovao.

Moramo priznati, neobično je čuti da se u BiH netko odlučio baviti fotografijom, i to, povrh svega, modnom. Što te je nagnalo na taj potez?

Prije pet-šest godina bio sam okrenut ka umjetničkoj fotografiji. Snimao sam prozore, vrata i sve ono u čemu sam mogao pronaći motiv za život, a danas sam se više okrenuo  komercijalnoj fotografiji tačnije modnoj fotografiji. Za bavljenje modnom fotografijom morate imati mnogo više znanja i opreme, nego što to umjetnička fotografija zahtijeva. Zato sam u Zagrebu završio školu fotografije, a stečeno znanje usavršavam u svom studiju u Sarajevu. Moja ljubav prema fotografiji i moja želja za otkrivanjem nečeg novog me dovela do odluke da počnem usavršavati modnu fotografiju. Na početku je bilo istinski teško kao što je to bilo kome kad ulazi u nešto novo za mene tad neistraženo.

Osnivanje modne agencije nametnulo se kao sljedeći logičan potez?


Pa iskreno, za jednog fotografa ulazak u svijet model managementa i scoutinga je mač s dvije oštrice. Na taj potez sam se odlučio jer sam bio razočaran kako to agencije, tačnije jedna agencija koja drži monopol u Bosni i Hercegovini, radi i kako se postavljaju prema djevojkama i momcima, ne isplaćuju ih, tjeraju na petogodišnje ugovore, izrađuju jeftine I nekvalitetne bookove koje poslije modeli otplaćuju godinama, a naposljetku nitko od tih modela ne radi nešto konkretno. Jedna miss i cura koja se godinama bavi modelingom ne zna šta znači composite card?! Iz gore navedenog možete shvatiti da se agencija najmanje bavi savjetovanjem modela, a najviše čistim profitom. Ja sam to odlučio promijeniti, pokazati da naša država, ma kakva ona bila, ima potencijal i da se može napraviti i nešto veće u svijetu modelinga. Naša agencija, kažem naša jer to tako osjećam, to što sam ja vlasnik na papiru ne znači ništa ukoliko nemam modele i ljude koji žele raditi, je otvorena 2011. godine, a sa intenzivnijim radom smo krenuli krajem 2012. Do danas smo napravili odlične rezultate i uspjeli okupiti odličan tim ljudi kojima prije svega vjerujem.

amer01Tko danas stoji iza imena AK Model Management?


Danas iza tima stoji prije svega moja sestra Alma Kadić, koja je zadužena za make-up i administrativne poslove, najkreativniji momak kojeg sam upoznao u zadnjih par godina Vladan Gavrić, koji je zaduzen za stajling svih naših modela i koji mi pomaže pri izradi bookova, i, na kraju, moja malenkost sa modelima koji su ipak najvažniji u tome svemu. Danas u AK Model Management imate jednog od 5 top modela Srbije Borisa Radenkovića, potom Miloša Tanasića te nova lica Mustafa Ćatić, Elmin Tatlić, cure na koje sam ponosan, a pred kojima stoji velika modna karijera, Marija Filipović, Elle Vardić i Ami Kadirbašić.

Po čemu bi rekao da se AK Model Management razlikuje od ostalih agencija na sceni?

Mi se razlikujemo samo po tome jer je moj odnos sa modelima baziran na iskrenosti, savjetovanje je ono što radim intenzivno i ne postoji ugovor ili dogovor sa nekom ino agencijom koji oni ne mogu vidjeti.


Organizacija modnih događaja sastavni je dio rada agencije. Reci nam nešto više o tome?

Prvi naš ozbiljniji event i moja ozbiljnija uloga u tome svemu je bio prošlogodišnji EU Festival dizajna u organizaciji Amele Radan i mene kao PR, te naravno naših cura i momaka koji su to sve iznijeli na jedan poseban način. Potom su uslijedili eventi modnog studija Barok, Fashion night out koji se održava jednom mjesečno u organizaciji Emine Karišik i moje malenkosti, revije u sklopu SFF-a, revije u Sloveniji, itd.  Agencija je otvorena za svaki novi tip saradnje i organizacije kako modnih, tako i marketing evenata.

Iz tvoje perspektive, koji su ključni razlozi koji koče razvitak modne scene u Bosni i Hercegovini?

Ključni razlog jest to što dosad nije bilo fer konkurencije, jer su momci i cure dovođeni u veliku zabludu od strane agencija, većina ih i danas radi besplatno, lažna obećanja i sl. Naravno, ne kažem ja da se bilo šta može napraviti preko noći, u svakom slučaju potrebno je strpljenje, rad i trud te konstantno ulaganje. Mislim da smo na pravom putu da promijenimo modno stanje u BiH.Nadamo se da će djelovanje agencije AK Model Management uvesti toliko željene promjene na domaću modnu scenu. Za kraj, čuli smo da je u tijeku casting za nove modele?


Da, mi smo u potrazi za novim licima, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz susjednih država, a pritom posebno ciljam na Hrvatsku i Srbiju. Ponosni smo na našu internacionalnu saradnju s agencijama, ja sam ponosan na svakog manekena/manekenku koji odu vani raditi i vrate se kući s novim iskustvima i poznanstvima. Ovim putem bih pozvao sve cure i momke koji zadovoljavaju kriterije (visina, težina) da se prijave na našoj stranici www.akmodels.net ili meni direktno na mail [email protected] sa svojim polaroidima i slikama. Naravno, ukoliko budemo zainteresovani, netko iz agencije će ih čim prije kontaktirati.

PreviousNext


Razgovarala: Anja Stojkić
Foto: Amer Kadić


Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: