5 inspirativnih knjiga za mame koje vrijedi pročitati

MAME RULZ
27.7.2020.

Roditeljstvo ponekad može djelovati kao usamljeno putovanje, čak i kad znate da je toliko drugih ljudi i prije bilo u istim cipelama. Pored vlastitih prijatelja i obitelji, postoje i drugi resursi koji pomažu mamama i tatama da se osjećaju bolje i brže savladaju izazove koje nosi roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Lawless Lee (@marylawlesslee) on

Ako vam se ideja o odgoju djeteta bez nekih konkretnih smjernica čini zastrašujućom, ove knjige za roditeljstvo bit će SOS. Nitko ovaj slatki put ne počinje sa savršenim znanjem o svemu što ide uz roditeljstvo, tako da ćete u nekom trenutku imati jednu slijepu ili možda dvije točke. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Vujadinović (@lord_nina) on

Bez obzira na vaše interese ili stil osobnog roditeljstva, na ovom popisu (kojeg smo kreirali prateći forume, savjete mama i portala goodreads) ima za svakoga odabir, od enciklopedijskog stila knjiga do maksimalno iskrenih i smiješnih knjiga u memoar stilu koji će vam pružiti katarzu baš u trenutku kada mislite da nemate riješenje za nedoumicu koja se pojavila.

Foto: unsplash.com

Naravno, sve knjige okarakterizirajte kao priručnike za kreiranje vaše metode odgoja ispreplićući stvarne primjere iz života sa profesionalnim pristupom ili iskustvom drugih roditelja.

 „ŠTA DA OČEKUJETE U PRVOJ GODINI“ BY HEIDI E. MURKOFF; ARLENE EISENBERG; SANDEE E. HATHAWAY

Sa preko deset milijuna primjeraka, ova knjiga je najprodavaniji, najomiljeniji svjetski vodič s uputama što očekivati sa prvom godinom bebe. U knjizi, iz mjeseca u mjesec, navedeni su koraci koji vas potencijalno očekuju i olakšavaju neodoljivu prvu godinu mališana sa mnoštvom praktičnih i realističnih savjeta, prenosivih i dostupnih informacija. Autori roditelje kroz knjigu vode sa mnogo različitih načina kako obavljati stvari i donositi odluku o tome što najbolje funkcionira za vas i vaše dijete. Također, u svakom mjesecu nalazi se odjeljak "što očekivati" i korisne informacije koje bi vještine mališani trebali razviti u tom periodu i prekretnicama na kojima treba raditi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Pralica (@anjapralica) on

"VAŠE DIJETE" BY PENELOPE LEACH

Ova knjiga obuhvata najnovija istraživanja i razmišljanja o razvoju i učenju djeteta te odražava stvarnosti današnjih promjena načina života.
U svom autoritativnom i praktičnom stilu, Leach u potpunosti odgovara na brigu roditelja o psihološkom, emocionalnom i fizičkom stanju djece. U prvim fazama od rođenja do polaska u školu ona opisuje kako se djeca razvijaju: što rade, doživljavaju i osjećaju. Također, ona tematizira lakša pitanja koja roditelji često postavljaju - što znači budnost nove bebe ili tantrum (izljevi bijesa) djeteta? - i ona teža: kako i kada bi se novi roditelji trebali vratiti na posao, kako odabrati njegovateljicu ili reći djetetu o novoj prinovi.

Foto: algoritam.hr

Roditelji vole ovu knjigu jer ne govori vam što trebate učiniti, već nudi raznovrsne postupke koji pomažu da uživate u otkrivanju sebe kao roditelja i otkrivanje vašeg novog člana porodice.

"ENCIKLOPEDIJA ZA RODITELJE" BY LARROUSE

Ovo je jedna od knjiga koje su najviše pohvalili roditelji na forumima, a radi se o moderno koncipiranom priručniku francuskog izdavača Laroussea. U stvaranju Enciklopedije sudjelovalo je nekoliko vrhunskih specijalista: ginekologa, pedijatara, psihologa i primalja, a oni su se potrudili obuhvatiti sve eventualne nedoumice i pitanja koja roditelje zabrinjavaju.
Izložen je detaljan i precizan pregled razvoja mališana u svakoj godini te posebni savjeti za određenu dob što je od velike koristi za nove roditelje.

„VODIČ ZA MODERNE MAME“ BY LIZ FRASER

Vodič za moderne mame ili u originalu The Yummy Yummy’s Survival Guide je odlična knjiga iskreno i humoristički napisana od strane mlade mame troje djece.
Naime, autorica Liz Fraser ne nastoji sakriti činjenicu da je majčinstvo zahtjevno te da sa tom ulogom dolazi do mnoštvo promijena. Mogli bismo ovu knjigu opisati kao spominjanje i navođenje svega što smo vjerojatno pročitali u priručnicima, ali ispričano na zanimljiviji, konkretniji način sa iskustvom i vlastitim komentarima. Ova knjiga je tu da vas oraspoloži, a opet i da vam da korisne savjete.

„Dobiješ dijete; izgubiš liniju. Dobiješ sposobnost obavljanja osamnaest stvari odjednom; izgubiš smisao za humor. Dobiješ još milijun poslova koje u jednome danu trebaš obaviti; izgubiš vrijeme potrebno za njih. I tako dalje. Srećom, ne gubiš mozak. Možda si nekoliko mjeseci zbunjena i smetena, ali on je još tu, u punome sjaju i još radi.“ , Vodič za moderne mame, Liz Fraser

„NAJSRETNIJA BEBA U KVARTU“ BY HARVEY KARP

Harvey Karp, svjetski poznati pedijatar  i stručnjak za smirivanje uplakanih beba i neispavanih roditelja, u knjizi detaljno razrađuje jednostavan plan kako potaknuti mališane da spavaju mirnije i dulje. Roditelji će otkriti da svako dijete posjeduje „refleks smirivanja“ i na koji način se može aktivirati čarobni štapić kako bi beba brzo prestala plakati.

Foto: planetopija.hr

MAME RULZ , 27.7.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

rawpixel.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno